Berga acull el 5è Mercat de Cooperatives Escolars amb la participació de 21 cooperatives i 411 alumnes

Berga acollirà, aquest dissabte, dia 9 de maig, el cinquè Mercat de Cooperatives Escolars amb la participació de 21 cooperatives i 411 alumnes. Durant la jornada, els alumnes de primària del projecte ‘Cultura emprenedora a l’Escola’; i els de secundària de la iniciativa ‘Empresa Jove Europea’ posaran a la venda els productes que han fet en equips i com a activitat curricular, en la que s’han tocat elements de diferents assignatures.

cooperatives_vedrunaEls més petits han fet ells mateixos diferents productes artesanals, que seran els que podran posar a la venda aquest dissabte. El mercat, amb diferents parades i amb la participació de tots ells, es farà de les 10 del matí a la 1 del migdia, al Passeig de la Indústria de Berga. Concretament, la ubicació de la mostra serà en l’espai que va de la plaça Cim d’Estela al carrer Quim Serra de la ciutat.

A 2/4 d’1 del migdia, està prevista l’entrega de reconeixements a cada escola, cooperativa i alumnat.

Enguany, en aquest projecte i a nivell de primària – que en aquesta categoria ja fa temps que es fa – hi han participat 18 cooperatives de 14 escoles. Es tracta dels centres de Berga: Escola de la Valldan, Vedruna, Xarxa i Sant Joan. Però també de l’Escola Serra de Picamill de Vilada, l’Escola de Borredà, l’Escola Gira-Sol de Montmajor; l’Escola l’Albiol de Sant Julià de Cerdanyola; les escoles FEDAC i Escola de Gironella, de Gironella; l’Escola d’Olvan, l’Escola Serrat Voltor de Vallcebre; i les Escoles Sant Martí i Alfred Mata de Puig-reig.

Entre els alumnes d’ESO hi ha hagut 3 cooperatives del programa de secundària: de SES Serra de Noet, l’Escola Xarxa i La Salle de Berga.

Treball d’emprenedors “reals” a nivell d’ESO

EJEEl projecte ‘Empresa Jove Europea’, que és el que s’ha desenvolupat als cursos de 3r i 4t de secundària obligatòria, és un projecte educatiu que es desenvolupa aquest curs, per primera vegada, al centres educatius d’Escola Xarxa, el SES Serra de Noet i La Salle de Berga “per fomentar la cultura emprenedora en el sistema educatiu, desenvolupant de capacitats emprenedores en diferents etapes del sistema educatiu”, segons els seus responsables.

‘Empresa Jove Europea’ proposa a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, crear i gestionar la seva pròpia cooperativa. D’aquesta manera, la cooperativa creada a l’aula ha establert relacions comercials amb cooperatives d’altres comunitats autònomes i països amb l’objectiu “d’importar i ‘exportar” productes entre si. Així, els escolars d’ESO han contactat amb cooperatives d’Astúries i del Regne Unit, entre d’altres, per realitzar la comercialització.

Els productes importats són, en aquest cas, els que seran comercialitzats en el mercat de cooperatives, del dissabte 9 de maig a Berga. Al mateix temps, els productes del Berguedà que hagin decidit exportar els alumnes de la ciutat, seran comercialitzats per part de les cooperatives sòcies en fires als llocs de residència.

Posteriorment, els alumnes analitzaran els resultats i es repartiran els beneficis obtinguts de la mateixa manera que qualsevol empresa real.

Al programa del migdia de Ràdio Berga i l’AquíBerguedà, hem parlat tant amb els més petits com amb els de secundària. Els darrers en passar per l’emissora, però, han estat els de diferents escoles de primària, que podeu escoltar a continuació.

X