El Forn 2019

Avià, Política

ERC d’Avià diu que “si convé” arribarà “als jutjats” per reclamar la depuradora pendent a l’ACA

ERC d’Avià diu que “si convé” arribarà “als jutjats” per reclamar la depuradora pendent a l’ACA

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Avià pren el compromís, en el seu programa electoral, d’exigir a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que resolgui “d’una vegada” el projecte de depuradora pel municipi. Ho ha explicat el seu cap de llista, Josep Subirana, en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. “El que va passar és que es va licitar a la concessionària Emcofa, que amb la crisi va petar; però no és excusa perquè des del 2002 – que la Generalitat va projectar l’obra –  al 2012, tampoc s’hi va fer res”, ha dit Subirana respecte l’actuació de l’ACA. Per qui, “la qüestió és barallar-t’hi, no pararem d’insistir i si convé anirem als jutjats”.

“La depuradora és un tema molt brut perquè la riera és una claveguera a cel obert”, ha destacat; afegint que “el poble està molt a prop de la riera, així com moltes cases de pagès”. Subirana ha recordat que la Generalitat va redactar el projecte executiu d’aquesta obra l’any 2002. “Per tant, ja fa 13 anys”, ha puntualitzat. Els treballs s’havien d’haver dut a terme després de la redacció del projecte, el 2002; però els terminis van anar allargant-se i van sorgir diverses controvèrsies en l’adjudicació i per l’afectació a carreteres pel pas de col·lectors.

Tot plegat va provocar que les obres d’estesa dels col·lectors no poguessin iniciar-se fins al segon semestre del 2010. Del cost total del projecte de 2,1 milions d’euros se’n va executar la meitat, però va mancar de fer la resta, que no va poder-se executar també per la manca de pressupost de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat, que és l’ens competent en la matèria. La depuradora s’ha de construir en un solar que fins al març de l’any  2009 era de propietat privada, situat sota el llac gran de Graugés.

Per Josep Subirana cal solucionar l’afer “d’una vegada”. De manera que aquest serà “un dels punts forts del programa electoral d’ERC”, ha afegit. Convençut que “cal intentar que se solucioni, perquè des del 2002 al 2012 no es va fer res més, a banda de posar-hi col·lectors i deixar-ho tot empantanegat”.

Estic amb tu

Subirana ha indicat, a més, que el projecte actual tampoc “no és el que ens agrada, està obsolet”. El cap de cartell d’ERC al poble ha assegurat que l’actual iniciativa comtempla una “depuradora industrial per ciutats grans”. Així que ha dit que: “cal que s’escaigui al poble però que no retardi més la finalització de les obres”.

“Avià és un dels dos únics pobles que té més de 2.000 habitants i aboca l’aigua al riu sense depurar”, ha ressaltat, finalment, Josep Subirana.

Queixa pels horaris “restringits” de la Biblioteca de Berga

D’altres qüestions que contempla ERC al seu programa, són la creació d’una ludoteca i una aula d’estudis. “Tots sabem que la Biblioteca de Berga té uns horaris de poc abast, ens sembla molt malament que una capital de comarca tingui una biblioteca amb uns horaris tan restringits; de manera que a Avià volem obrir una aula d’estudi i treball amb accès amb targeta automàtica les 24 hores”, ha conclòs.

També es contempla una ludoteca, “perquè no cal que les famílies comprin moltes joguines, ja que els nens se’n cansen. Els socis podran venir a la ludoteca i endur-se joguines a casa en préstec o venir-hi amb els nens”.

Avià Eleccions municipals ERC Josep Subirana

Comentaris