Els candidats a l’alcaldia de Berga discuteixen les propostes econòmiques del sector empresarial

Els candidats a l’alcaldia de Berga van discutir, aquest dijous, les propostes econòmiques del sector empresarial. Antoni Biarnés (CIU), Rosalia Monroy (PSC), Oriol Camps (número 4 CUP), Ermínia Altarriba (ERC) i Joan Torres (ICV) van ser, així, els protagonistes del 5è Fòrum Econòmic del Berguedà; moderat per Xavier Gual, periodista i empresari membre de l’ACEB.

2015-05-14 19.40.13En aquesta 5a edició, el debat s’estructurava en tres blocs: les propostes del sector empresarial, a través d’un document que s’ha redactat des de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) i la Cambra de Comerç; el lideratge de Berga com a capital de comarca juntament amb la cooperació público-privada; i finalment un bloc amb les propostes concretes que durà a terme cada partit polític si aconsegueix l’alcaldia. Dins d’aquesta jornada, van poder-se conèixer més en profunditat, doncs, els diferents punts de vista dels diferents candidats en temàtica econòmica però també sobre els seus projectes de ciutat pels propers 4 anys.

2015-05-14 19.38.39Recentment, l’ACEB i la Cambra de Comerç van elaborar un full de ruta que conté per ordre d’importància els projectes estratègics de la ciutat i la comarca. Al primer bloc, doncs, se’ls va demanar que les valoressin i prioritzessin. Per a Antoni Biarnés (CIU) és especialment rellevant el creixement de les empreses, la cooperació público-privada (en aquest sentit va posar l’exemple del projecte d’internacionalització de les empreses amb Pirineu Global), el creixement demogràfic i les telecomunicacions en aquest cas l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis del Berguedà. Rosalia Monroy (PSC) en canvi, va posar en valor la necessària actuació als polígons industrials amb la pavimentació i senyalització per cridar a empreses de fora a instal·lar-s’hi i crear llocs de treball. També va referir-se a donar una empemta al petit comerç i l’endreça dels carrers de Berga.

Per Oriol Camps (CUP) és imprescindible el sanejament de les finances públiques, en aquest sentit la CUP ha treballat en una proposta per reduir el deute municipal. També va parlar de la necessària recuperació dels serveis externalitzats com ara el de l’aigua.

Ermínia Altarriba (ERC) va donar importància a les infraestructures i telecomunicacions com el temes recurrents la E9/C16 i la fibra òptica. També va parlar de l’agilització dels tràmits per les empreses, pla usos equipaments, desencallar Rasos de Peguera i Coll de Pal, revitalització del barri vell i del carrer major.

I Joan Torres (ICV) va deixar clar que caldria fer un anàlisi DAFO comarcal, i l’activació de les colònies industrials més que no pas la construcció de nous polígons com el d’Olvan. En lideratge municipal va matisar que el que cal és cooperar entre tots els municipis més que no pas un lideratge de Berga, fet que va ser debatut per CIU i PSC.

Les preguntes dels socis

Cap al final del debat, Xavier Gual va posar damunt la taula les preguntes que havien fet arribar els associats de l’ACEB que no van poder assistir al debat. Es va parlar de l’ús de Sant Francesc, del Bergabus, l’estació Rasos de Peguera, de l’ obertura de una nau de LIVEN a Puig-reig i del Parc de la Natura.

Al final del debat hi va haver temps per porres electorals. Per Antoni Biarnés, CIU 8; CUP 5; ERC 2; PSC 1. Rosalia Monroy, PSC 7; CIU 4; CUP i ERC 3. Oriol Camps, CUP 7; CIU 5; ERC 4; ICV 1. Ermínia Altarriba, 5 per ERC, CIU i CUP; PSC 1; ICV 1; Joan Torres, CIU 6; CUP 5; ERC 2; PSC 2; ICV 2.

DSC_0037FOTOS: A la part superior, imatges del debat que es va celebrar dijous a la seu de l’ACEB a Berga. A l’esquerra, fotografia dels candidats abans de la celebració del fòrum. AUTOR: ACEB/cedides