Victòria històrica de la CUP a Berga

Montse Venturós, una botiguera de 29 anys, enèrgica, riallera i contundent, s’encamina cap a l’alcaldia de Berga. La CUP ha guanyat les eleccions amb 2.248 vots, 58 més que CiU. Antoni Biarnés, el tecnòcrata que va deixar Barcelona amb l’aspiració de governar Berga, deixa pas, i no intentarà, d’entrada, forçar cap pacte per desallotjar la força més votada.

La CUP ha guanyat en vots, però empata en regidors amb CiU: 6 a 6. En declaracions a Ràdio Berga, Venturós ha dit que “la força més votada ha de governar, encara que sigui en minoria, perquè això dóna força democràtica” al nou govern.

nit eleccions 2015 (1)I Biarnés, també a Ràdio Berga, l’ha convidat a buscar el suport d’ERC: “seria bo, per no dir molt important, que Berga tingués una majoria àmplia de govern”. Semblava que ho deia per ell, però de seguida ha deixat clar que no: “Ara li toca a la CUP. Un cop la CUP constati que no té socis, llavors actuarem nosaltres, només llavors”.

Venturós ha reconegut una certa “sorpresa” pels resultats electorals, però els ha valorat així: “Les classes populars han estat víctimes d’un sistema que ens ha enganyat i ara volen prendre les regnes”.

A la seu d’Esquerra, les cares eren llargues. Han tornat a l’Ajuntament després d’un mandat fora, però tres regidors es queden lluny de les previsions que feia Ermínia Altarriba. Malgrat tot, Altarriba ha recordat que “el màxim d’ERC a Berga va ser quatre” i no s’ha estat de reconèixer que, amb aquest resultats, “ERC té la clau del govern”.

El PSC ha mantingut la representació a Berga, però pels pèls. El president comarcal, Nicolás Viso, ha dit que “després del que ha passat aquest mandat, està molt bé” que Rosalia Monroy hagi aconseguit entrar.

nit eleccions 2015 (2)ICV torna a l’Ajuntament de Berga després de 28 anys. Amb 407 vots, Joan Torres entra a la sala de plens i està “no content, sinó molt, molt i molt content”. I atribueix aquest resultat històric a la feina feta durant els últims mesos: “hem estat a peu de carrer i ens hem ocupat de les preocupacions de la gent”.

Total votants 6.727 54,58%
Abstenció 5.598 45,42%
Vots nuls 152 2,26%
Vots en blanc 239 3,63%
Candidatura Vots % Regidors
CUP-PA 2.248 34,19% 6
CiU 2.190 33,31% 6
ERC-AM 974 14,81% 3
PSC-CP 517 7,86% 1
ICV-E 407 6,19% 1

Mira la pàgina amb tots els resultats

Nit de nervis

El frec a frec entre la CUP i CiU va tenir els dos grups pendents de cada mesa escrutada gairebé fins el final. Hi va haver fins i tot un moment que a la seu de CiU, a la carretera de Sant Fruitós, algú els va donar per guanyadors. El recompte de vots estava molt ajustat i semblava que podia ser que finalment avancessin la CUP, un fet que finalment va veure’s que no passava.

Allà on la CUP seguia els resultats, l’ambient, això sí, era totalment diferent. Festa i alegria entre els membres de la candidatura, militants i simpatitzants que omplien el Casal Panxo.