El Xalet Refugi Rasos de Peguera recuperarà la seva antiga festa major amb un seguit d’actes el dia de Sant Joan

Tot i que serà el primer cop que la majoria de berguedans i berguedanes viuran aquesta festa, antigament ja s’havia celebrat. És per això que va sorgir la idea de recuperar-la i fer-la el mateix dia que es solia fer abans. Actualment, ningú recorda exactament l’últim cop que es va fer la festa, simplement es sap que es feia per Sant Joan, segons han explicat des de l’organització.

Aquesta festa major, per tant, començarà dimecres a les 9 del matí, quan el grup Som Cims organitza una pujada a la Gallina Pelada. L’acte coincideix arreu dels Països Catalans amb una pujada a algun cim del territori.

Mitja hora més tard, l’Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos ha preparat una pujada al Xalet Refugi Rasos de Peguera des de la Plaça Sant Pere. A les 10, s’organitza una ruta per conèixer la flora típica del territori  i també es farà una xerrada sobre la història de l’esqui a la zona a càrrec del Club Esquí Berguedà (CEB).

A més, també hi ha activitats programades pels més petits. Durant tot el matí hi haurà ponis de l’Hípica Vilaformiu, curses d’orientació, tir amb arc, etcètera.

Seguidament es farà un dinar de paella d’arròs per 12 euros. Després del dinar, a les 4 de la tarda, l’acordionista professional Ernest Sitges, juntament amb altres, oferiran ball pels assistents. S’ha escollit l’acordió ja que és un instrument utilitzat pels pastors i la gent de la muntanya i perquè antigament s’havia fet aplec d’acordions dels Rasos de Peguera, on el mateix Ernest havia tocat; segons ha explicat Laura Ribera, membre de l’organització, a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. La família de Ribera és a càrrec del Xalet Refugi dels Rasos, de manera que ha explicat que, juntament amb un grup de berguedans, aposten per dinamitzar aquest indret i celebrar-hi cada vegada activitats amb més freqüència.

FOTO: Xalet Refugi dels Rasos de Peguera. AUTOR: Arxiu

X