Runa a Sac - Containers del Berguedà

Avià, Festes

El Segar i el Batre d’Avià estrena música i dansa pròpia en la tradicional festa a l’era de Santa Maria

El Segar i el Batre d’Avià estrena música i dansa pròpia en la tradicional festa a l’era de Santa Maria

Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià celebra una festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant les feines del camp des del vessant més tradicional. Es tracta de la Festa del Segar i el Batre, que té lloc a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a un quilòmetre del nucli urbà. Una festa ja tradicional, clàssica i esperada de la comarca que, enguany, té lloc el 12 de juliol.

Aquest any s’hi estrena una cançó i dansa pròpia del Segar i el Batre. Un dels membres del grup El Pont d’Arcalís ha composat aquesta lletra, amb el vocabulari propi del territori , amb les paraules típiques de quan se sega i quan es bat, segons ha relatat la regidora de Cultura d’Avià, Elisenda Martí.

Durant tota l’estona de l’esmorzar, de fet, el grup de música folk El Pont d’Arcalís acompanyarà els segadors i el públic amb cançons i tonades típiques de les feines al camp, interpretades en directe. S’estrenarà la ‘Cançó i dansa del Segar i el Batre d’Avià’, interpretada per la Coral Santa Maria d’Avià i el mateix grup de folk; dansada pel grup de dansaires d’Avià, i obra de Xixu Oscat i Pep Lizandra.

Organitzada per la Colla de Segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià, la festa se celebra amb un programa d’actes protagonitzat per les demostracions pràctiques de les feines de segar i batre, tal i com es feien antigament, amb animals i les eines que s’empraven per a realitzar les tasques al camp, ha recordat també l’edil Elisenda Martí.

La festa va néixer fa 27 anys per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Al principi, la festa durava tres dies: al primer s’hi feia la sega, al segon el garbejat i el tercer el batre. Però aquesta estructura tan allargada va fer que es deslluís l’assistència a molts dels actes, així que en l’actualitat només dura un dia, segons han detallat fonts de l’organització.

Importància musical

Al matí, després de la missa, comencen les demostracions d’oficis tradicionals. Primer li toca al segar; i després de l’esmorzar típic de pagès (mongeta, botifarra, cansalada, entre d’altres) es continua amb el garbejat i la batuda. A la tarda la festa continua amb concert de música a la Sala Polivalent i a la plaça de l’Ateneu. El Pont d’Arcalís, precisament, oferirà un concert amb temes propis i música del ‘Ball a l’Hostal’, la part més ballable del seu repertori, que es basa en temes populars i tradicionals de les comarques del Pirineu.

La festa compta amb una Fira de Productes d’Artesans de Pagès, amb la venda i exposició de brodats, olis i perfums, joguines i productes de la terra. També amb una demostració de fer cordes i desfilar llana, a càrrec de les famílies Clop i Riu i Fitó – Muntada, a més de demostracions d’altres oficis relacionats amb les feines de pagès. També hi haurà la 19a Trobada de Puntaires, vingudes d’arreu de la comarca.

Festa tradicional

Aquesta és, a més, una celebració que es fa durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol. “D’alguna manera, aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre i que constituïen una veritable expressió de joia per haver finalitzat la collita”, destaquen els organitzadors.

Menú dels Segadors i homenatge a les mestresses de casa

La festa inclou també actes paral·lels i alguna novetat. Per una banda, es presenta el menú dels Segadors que és elaborat amb productes del Berguedà. L’oferiran els restaurants d’Avià durant tot el mes de juliol i representa les característiques de l’àpat principal que feien els segadors. A més, els comerços d’Avià es guarneixen fins diumenge 12 de juliol, amb decoració que ha de recordar les característiques de la festa.

De l’altra, enguany s’aprofita per homenatjar a les mestresses de casa que porten l’esmorzar a l’era de Santa Maria. “L’Hortènsia, la Pepita i la Maria fa 27 anys que són part de la festa”, i la regidora Elisenda Martí, ha explicat que les han homenatjat fent-les les protagonistes de la fotografia del cartell i el programa.

El programa d’aquest 2015 també espera que el municipi aculli el 21è Concurs de Fotografia d’Avià, que és una de les activitats paral·leles del Segar i el Batre. Els temes són el municipi d’Avià i la festa; i és un certamen que actualment es realitza cada dos anys. Finalment, l’exposició de maquetes de maquinària agrícola també és una altra activitat que ofereix la celebració. Les maquetes provenen del Museu del Tractor de Santpedor, de la col·lecció d’Albert Torras, i hi haurà al respecte mostra i audiovisual.

FOTO: Festa del Segar i el Batre. AUTOR: Ajuntament d’Avià

Ajuntament d'Avià Elisenda Martí Festa del Segar i el Batre Programa d'actes

Comentaris