El Consell Comarcal del Berguedà demanarà als veïns de Santa Maria de Merlès que no marxin al Lluçanès el 26J

El Consell Comarcal del Berguedà ha viscut aquest dimarts al vespre el darrer ple ordinari del mandat 2011 – 2015 que deixarà ja enrere demà passat, divendres 17 de juliol. Al ple va aprovar-s’hi una moció, entrada per Convergència i Unió (CiU) que ha governat l’ens els darrers anys, en què aquesta institució comarcal manifesta la seva voluntat per a què Santa Maria de Merlès continuï sent un poble més del Berguedà. “Això sí, respectant la decisió que han de prendre els veïns i les veïnes del municipi”, ha manifestat Sergi Roca, encara president del consell.

Per a Roca “calia visualitzar la voluntat de la primera institució del Berguedà a nivell comarcal” respecte la votació que tindrà lloc el proper 26 de juliol i a partir de la qual Santa Maria de Merlès – si els veïns voten majoritàriament ‘sí’ a la creació de la nova comarca – podria escollir adherir-se al Lluçanès. Santa Maria de Merlès és una població de 177 habitants i 51,36 quilòmetres quadrats, l’única de les 13 localitats del territori natural del Lluçanès que es troben enclavades dins de la comarca del Berguedà.

“Durant anys s’hi han fet actuacions a nivell de camins i també s’hi ha treballat des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà en temes d’aigua i de l’ordenació de la Riera de Merlès”, ha posat en valor Roca. Sergi Roca ha afegit que quedar-se al Berguedà no els ha d’impedir “continuar mantenint relació amb el Lluçanès” i que, des del consell berguedà, “volíem visualitzar aquesta voluntat” de mantenir Santa Maria com a un dels 31 municipis del Berguedà.

La moció va aprovar-se per unanimitat al ple de l’ens, amb els vots a favor del grup de CiU però també d’ERC i PSC. A partir d’aquest moment, doncs, “es comunicarà l’aprovació de la moció a l’Ajuntament i als veïns i s’editaran un díptics explicatius que es repartiran casa per casa”, ha relatat Roca.

D’altra banda, també es preveu fer-hi una xerrada informativa “per a què, els veïns que vulguin venir, coneguin com funciona el Consell Comarcal del Berguedà, i també l’Agència de Desenvolupament. Per donar informació sobre els serveis prestats i els programes disponibles”. I explicar que “el Berguedà vol que, d’alguna manera, aquestes relacions afectives i de prestacions de serveis que durant molts anys hi ha hagut, continuïn podent-se desenvolupar”.

En la trobada es demanarà als veïns el vot pel no. “Que votin no a formar d’una comarca diferent, que serà una comarca més petita, amb menys municipis i menys massa crítica; i jo entenc que tindrà més dificultats”, ha posat de relleu Sergi Roca.

Satisfacció pels projectes realitzats

Aprofitant que era l’últim plenari del mandat, Sergi Roca també ha volgut donar les gràcies a tots els consellers. “En primer terme als de l’equip de govern, que han pres càrrec de responsabilitat, però també a l’oposició, pel treball realitzat”, ha dit Roca.

Pel president comarcal en funcions “sempre hi ha encerts i errors” i “evidentment queda molt per fer”. Sergi Roca ha destacat, però, que en tot aquest temps: “el Consell s’ha endreçat econòmicament; i s’han ofert més serveis pels municipis i més programes per la família; resolent algunes assignatures pendents com la Ruta Verda, el projecte al Castell de Sant Ferran de Berga, el Parc de Pesca, l’actuació a l’embassament de la Baells o la reunificació de consorcis en l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, un instrument clau amb representació del sector públic i privat i dels sindicats, amb la presència d’UGT”.

Roca també ha agraït el suport rebut per institucions supracomarcals com la Generalitat de Catalunya, destacant especialment també el paper de la Diputació de Barcelona ja que – ha dit – “no sempre havia estat així, i en aquesta legislatura hi ha hagut coordinació i eficiència que ha revertit en serveis i programes”.

Sobre la moció respecte la voluntat de mantenir Santa Maria de Merlès al Berguedà i la resta de detalls del ple, en els que s’han aprovat també els comptes del 2014, i que ha precedit una sessió d’aprovació d’actes, n’hem parlat aquest matí extensament amb Sergi Roca a Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat.

FOTO: Consellers de govern i de l’oposició al Consell Comarcal del Berguedà, ahir. FONT: Sergi Roca/Twitter