Els crítics d’UDC al Berguedà estripen el carnet però mantindran els càrrecs a la Diputació i al Consell pactats amb Convergència

Els crítics d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al Berguedà renunciaran majoritàriament al carnet d’aquest grup polític amb la voluntat d’integrar-se a Demòcrates de Catalunya, la nova formació sorgida per recollir el testimoni sobiranista del partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida. La decisió, però, no afectarà la constitució del Consell Comarcal del Berguedà el proper divendres 17 de juliol, ni la presa de posició del càrrec de diputat provincial per part de Jesús Calderer, avui al punt del migdia.

Els membres de l’executiva comarcal d’UDC que va dissoldre’ls la setmana passada mantindran les seves actes i també “l’entesa” amb la federació. “La nostra decisió és continuar amb el pacte que vam fer amb Convergència, que és un pacte que ja ve de fa molts anys i que vam renovar”, ha dit precisament Jesús Calderer, també alcalde de Cercs, als micròfons de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà.cat. Calderer, amb qui aquest mitjà ha parlat de camí al ple de constitució de la Diputació de Barcelona, ha mostrat la voluntat de “seguir amb el pacte establert, que implica ser dins de la federació” i ha reiterat que “qui ha trencat amb aquesta ha estat Unió”.

Jesús Calderer, de fet, s’ha mostrat especialment crític amb la petició de Xavier Güell, el nou president comarcal d’UDC, que els ha demanat que tornin els carnets i també renunciïn a les actes i a les posicions pactades amb Convergència al Consell i a la Diputació. “Quan se’ns demana que tornem les actes i ho tornem tot, la pregunta que hem de fer-nos és: a qui li tornem? Tots ens donem de baixa, l’únic que queda aquí és una gestora formada per cinc persones, que cap d’ells és regidor”, ha dit Calderer. Jesús Calderer ha afegit que “l’únic que ho podria haver estat és ell [Xavier Güell], però quatre dies abans de les eleccions ho va deixar estar, amb una decisió estranya que ningú ha entès”.

La crida de la nova junta gestora d’Unió

Xavier Güell va fer ahir, de fet, una doble crida als dimissionaris, a qui va demanar que no esdevinguessin “trànsfugues”. Per a Güell “per coherència i respecte” aquests haurien de tornar el carnet i no accedir als càrrecs pels quals se’ls havia designat prèviament.

El comité executiu comarcal d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al Berguedà va dissoldre’s dimarts passat, 7 de juliol, per la dimissió del 76% dels seus membres. No va ser, però, l’únic. D’altres comarcals i intercomarcals, com la de Barcelona, el Garraf, Terres de l’Ebre, l’Anoia, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental o el Ripollès també van prendre aquest camí en disconformitat amb la línia oficial d’Unió després de la consulta que el partit va fer el 14J sobre el paper que havia de tenir el partit de cara al procés sobiranista.