El Berguedà ha obtingut 3,8 milions d’ajudes en l’últim període del programa Leader, que ha creat 130 llocs de treball a la Catalunya central

L’Associació pel Desenvolupament Rural a la Catalunya Central ha celebrat la seva assemblea general per fer balanç de l’impacte dels ajuts leader del període 2007 – 2013 i presentar les  principals novetats del nou programa 2014 – 2020. A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, n’hem parlat amb el seu president, el puig-reigenc Antoni Clement, que ha explicat que el Berguedà ha rebut 3,8 milions d’euros d’ajudes. Durant el període 2007 – 2013, l’Associació pel Desenvolupament Rural a la Catalunya Central ha estat l’entitat gestora dels ajuts Leader pel desenvolupament rural als territoris del Berguedà, Lluçanès, Moianès, Valls de Moncau, Gaià, Santa Eulàlia de Riuprimer i Muntanyola. En el qual, segons ha explicat el mateix Clement, s’han tramitat 231 expedients de projectes empresarials, ha incentivat una inversió total de 14,6 milions d’euros – amb una subvenció: 6.839.524,95 euros-, i s’ha permès crear 130 llocs de treball.

Leader.RPEn aquest sentit, el president de l’Associació pel Desenvolupament Rural a la Catalunya Central, Antoni Clement, ha fet també una valoració molt positiva; atès que s’ha augmentat significativament “la competitivitat del territori” amb la incentivació de projectes i iniciatives sobre els factors que condicionen la productivitat, la innovació, el capital humà o les infraestructures.

L’assemblea que s’ha fet a la masia Els Casals de Sagàs ha tingut, a més, la particularitat de la presència de la directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña; que ha donat a conèixer les principals novetats del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020. Peña hi ha dit que aquest ha de ser “un instrument fonamental de la Generalitat de Catalunya per tal de promoure una política estructural dirigida al món rural, donant especial atenció als sectors agrari i forestal, amb la voluntat de fomentar la reactivació econòmica i la creació d’ocupació; establir polítiques específiques per als joves del món rural, que fomentin el seu arrelament i desenvolupament econòmic i social; promoure accions dirigides a la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la protecció dels recursos naturals; i l’estimulació de la innovació i la transferència de coneixements en el sector agroalimentari”.

Leader. AssembleaPeña ha afegit que “els Leader no només és reforçar aquestes iniciatives, sinó també enfortir-les, millorar la col·laboració pública-privada, la cooperació, i fomentar l’emprenedoria en el medi rural català perquè són una oportunitat per a innovar, per a experimentar  i per a dinamitzar l’economia i la qualitat de vida del món rural”.

Per la seva banda, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, també hi era i ha fet palesa la importància com a país de tenir un territori equilibrat, amb igualtat d’oportunitats i qualitat de vida: “per a això es considera prioritari establir unes estratègies de desenvolupament que prevegin de manera integrada les possibilitats i les potencialitats de les comarques definides com a rurals, amb mesures de complementarietat amb altres programes i iniciatives del Govern de Catalunya, les diputacions o de la comissió europea, com son FEDER, i PUOSC”.

Període 2014 – 2020

L’Associació pel Desenvolupament Rural a la Catalunya Central incorpora en aquest nou període 2014 – 2020 els municipis de Navàs, Súria i Santa Cecilia de Voltregà, així, aplicarà la metodologia Leader en 61 municipis de la Catalunya Central, entre ells tots els del Berguedà.

Aquest nou àmbit territorial d’aplicació del Leader, ha estat definit pel Departament, d’acord amb criteris demogràfics, d’envelliment i gènere de la població, de població aturada i dependència de l’agricultura. Cal tenir en compte que el programa es basa en una metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori, els quals defineixen una dinàmica d’actuació orientada a enfortir al màxim el teixit social i econòmic, amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La dotació que es destinarà al desenvolupament participatiu Leader Catalunya durant aquest període de programació 2014-2020 és de 62.000.000 euros, amb un cofinançament del Fons FEADER del 43 %; la resta de cofinançament, el 57 %,  anirà a càrrec del Departament, i representa el 7,6 % de la dotació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, i es preveu que l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central mantingui un pressupost similar al període anterior.