Els CAP del Berguedà i Bages tanquen el 2014 amb 2.500 intervencions de cirurgia menor, infiltracions i fitoteràpia

Els CAP (Centres d’Atenció Primària) del Berguedà i el Bages (de l’ICS, Institut Català de la Salut) van fer l’any 2014 un total de 128 intervencions de cirurgia menor, 1.907 de crioteràpia, i 392 infiltracions. En total, 2.417. Una xifra destacable i que és previst que aquest 2015 encara sigui més elevada. A finals de setembre els equips d’atenció primària ja han fet 126 intervencions de cirurgia menor, 1.412 de crioteràpia, i 509 infiltracions. Aquests procediments possibiliten que els pacients siguis atesos al seu CAP mateix, evitant que s’hagin de desplaçar a l’hospital. No tots els CAP ho poden fer però sinó es deriven a altres on sí que es practiquin aquestes intervencions mèdiques.

Els estudis apunten que la satisfacció dels usuaris és molt alta perquè són atesos de forma ràpida, sense desplaçaments i sense llista espera. Per altra banda, aquestes intervencions també ajuden a disminuir les llistes d’espera dels hospitals per cirurgia menor, dermatologia i aparell locomotor.

La cirurgia menor és un procediment de curta durada per treure lesions benignes de la pell i del teixit cel·lular subcutani, de menys de 5 cm de diàmetre. Els casos més comuns que es tracten són lesions com ara quists sebacis, pigues, berrugues, lipomes, etc. Generalment, s’utilitza l’anestèsia local i té un risc baix de complicacions.

La crioteràpia és el tractament de lesions de pell superficials (berrugues, papil·lomes plantars, queratosis seborreiques i queratosis actíniques…). Es fa mitjançant la congelació amb nitrogen líquid a temperatures molt baixes, al voltant de -196 oC. El nitrogen s’allibera de forma controlada sobre la lesió i, a part d’una reacció inicial després del tractament, en general no deixa ni lesions ni cicatrius.

Les infiltracions consisteixen a injectar, dins una articulació, substàncies amb efecte antiinflamatori i analgèsic en aquells processos que afecten l’aparell locomotor, com ara artrosi, artritis… Es tracta d’un procediment relativament senzill i amb mínims efectes secundaris, sense immobilització de l’articulació, que s’aplica majoritàriament al genoll, l’espatlla, la planta del peu, el maluc i el colze.

L’ICS a la Catalunya Central

La Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central presta atenció sanitària a una població aproximada de 425.000 habitants de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d’uns 1.400 professionals que està al servei dels ciutadans en 39 centres d’atenció primària i 112 consultoris locals.