El govern de Berga s’oposa a la decisió de la Generalitat d’eliminar una línia de P3 a l’escola pública

El departament d’Ensenyament de la Generalitat ha anunciat que de cara al curs que ve l’escola pública de Berga podria comptar amb una línia menys de P3. Actualment n’hi ha 4: dues a l’escola Santa Eulàlia i dues a l’escola Sant Joan. També hi ha places de P3 a la Valldan però és una escola on es comptabilitza tot el cicle infantil junt. La mesura vindria donada per la disminució de la natalitat a Berga i per tant la davallada de matrícules al primer curs d’educació infantil aquests últims anys. Una realitat que l’equip de govern de Berga (CUP) comprèn, però no entén que la supressió s’hagi de fer a l’escola pública i no a la concertada. Actualment a Berga hi ha tres les línies de P3 a l’escola privada concertada: dues a Vedruna i una a Xarxa. En aquest sentit, veurien bé que s’eliminés de la concertada, en concret de Vedruna perquè a Xarxa hi ha una sola classe d’infants de 3 anys.

La regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha manifestat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà el seu desacord en la decisió, i ha assegurat que “ens estem movent i ens hem reunit amb la Generalitat fent-los saber que no ens sembla bé que es retalli una línia de l’escola pública”. Ha argumentat que “si la concertada va néixer per cobrir les mancances d’encabir alumnat de l’escola pública no entenem perquè ara que la pública  ho abasteix no es retira progressivament el concert de la privada concertada”.

147 alumnes a P3

Aquest curs 2015-16 són 147 els alumnes que cursen P3 a Berga, entre totes les escoles. En concret, n’hi ha 39 a l’escola pública Sant Joan, 36 a l’escola pública Santa Eulàlia, són 6 a la Valldan, 25 a l’escola concertada Xarxa, i 41 a la concertada Vedruna.

Les previsions de la Generalitat són que el curs que ve (2016-17) siguin 122 els alumnes que faran P3, el següent 128, i l’altre, que correspondrà als nascuts aquest 2015, seran només 92.

Amb aquestes dades, el departament d’Ensenyament defensa que ja hagués pogut suprimir una línia de P3 aquest curs i per les ràtios el curs que ve es podria prescindir fins i tot de dues línies, però diu que n’eliminarà una. Amb els números sobre la taula sembla que no hi ha volta de full. Per això, els esforços de l’Ajuntament de Berga seran intentar que la supressió sigui a l’escola concertada i no a la pública. Però, segons ha argumentat Mònica Garcia, “se’ns diu que l’escola privada concertada té el concert firmat i no es pot retirar prèviament a no ser que tinguin molt poques matrícules, per això l’objectiu és la pública”. Ha afegit que “no tenim res en contra de l’escola concertada, és una altra opció pels pares, però com a institució pública entenem que hem d’apostar per l’escola pública i per tant si hi ha d’haver una supressió, que sigui a l’escola concertada”.

Si s’acabés aplicant la solució que planteja la Generalitat s’equiparia l’oferta de P3 a la pública i a la concertada, fet que preocupa al govern de Berga. Segons Garcia, “tenim por que alumnes que voldrien anar a l’escola pública quedessin sense plaça”.

Plataforma per a l’educació pública

La regidora d’Ensenyament de Berga ha dit que l’Ajuntament seguirà mantenint reunions amb la Generalitat, i que per altra banda es crearà una plataforma en defensa de l’educació pública. Representants dels centres públics, les AMPA (Associacions de Mares i Pares) i sindicats ja s’estan movent per impulsar-la després que la notícia hagi generat preocupació a les escoles. És previst que el 17 de desembre se celebri una reunió per posar en marxa aquesta plataforma.

FOTO: Un dels grups de P3 de l’escola pública Sant Joan de Berga, aquest curs, fent experimentació amb macarrons / Blog de l’escola