La gent gran de la residència Sant Bernabé de Berga vendrà productes fets a mà al mercat ‘Som traçuts’

La Residència Sant Bernabé de Berga organitza el primer mercat ‘Som traçuts’. Aquest diumenge, s’exposaran i es vendran productes fets a mà per la gent gran resident al centre. Es tracta de productes de costura i de ganxet, per exemple coixins, decoració nadalenca… i també dibuixos i pintures, com ara mandales. Una gran varietat d’artesania que han elaborat en els tallers artístics del centre, tal com ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà la directora de la residència, Ester Cardona.

Al setembre van iniciar els tallers a la residència “per mantenir i potenciar les habilitats i capacitats de les persones grans del centre, i al veure els bons resultats vam decidir muntar el mercat ‘Som traçuts’ i donar-ho a conèixer”, ha explicat Cardona. L’objectiu principal no és vendre, tot i que reconeix que “si ho venem millor”. Ja tenen pensat què faran amb els diners que recaptin: “si en tenim prou farem una excursió a Montserrat, i sinó un dinar als Roures”, ha comentat.

Ha valorat molt positivament la iniciativa pel fet que “els residents tindran l’oportunitat de viure un dia diferent, de posar en valor la feina que fan”. Cardona ha detallat que “les tècniques dels tallers s’han adaptat a les capacitats de cada persona, per exemple el ganxet el fem de tres maneres diferents: amb fil prim, amb ‘trapillo’, i ganxet més gruixut, i també fem trenes amb ‘trapillo’ que s’han convertit en innovadors arbres de Nadal”.

Pel que fa a la costura, s’han fet productes amb punts bàsics de costura a mà. El punt de festó s’ha fet servir per cosir les aplicacions de peces de roba o objectes de feltre, també s’ha utilitzat el punt de cadeneta, el punt d’embastar, el punt de cama… i n’han sortit coixins, tapissos, i garlandes, entre d’altres.

En l’activitat de pintura, els residents han pintat mandales, i s’han fet servir per fer-ne la targeta de presentació del producte acabat, fet a mà i amb el segell de la Residència Sant Bernabé.

El mercat ‘Som traçuts’ es farà aquest diumenge, 20 de desembre, d’11 del matí a 2 del migdia, a l’exterior de la residència Sant Bernabé. Hi col·laboraran comerços i entitats de Berga. En aquest sentit, hi haurà una degustació de iogurts a càrrec de Delícies del Berguedà, una parada de flors de Nadal de la floristeria l’Orquídia, un tast de Pastorets de la mà de l’Agrupació Teatral La Farsa, una demostració de bastoners amb el grup Cop de Garrot, música amb la Berguedana de Folklore Total. A més, tots els assistents al mercat ‘Som traçuts’ podran degustar un vermut.

X