El calendari 2016 de l’AquíBerguedà retrata un segle d’història de Queralt

Queralt és el teló de fons de Berga. La muntanya i el santuari no només formen part del paisatge berguedà sinó també dels sentiments dels berguedans. És part essencial de moltes vides, i el 2016 serà l’any de Queralt. Al setembre farà cent anys que la Mare de Déu va ser coronada. El 1916 Berga va fer festa grossa i d’aleshores ençà cada 25 anys es renova el compromís amb Queralt amb una gran celebració.

Amb aquest propòsit, l’empresa Bífidus Produccions -que gestiona aquest portal web, la revista AquíBerguedà i els continguts de Ràdio Berga- ha elaborat el calendari del 2016, dedicat a Queralt. És ja el novè de la sèrie que es va iniciar el 2008. Els vuit anteriors han estat dedicats a repassar les obres d’alguns dels fotògrafs més destacats que ha tingut el Berguedà l’últim segle: Elies Sala, Joan Ribera, Josep Deseuras, Faust Guitart, Lluís Ribera, Josep Pons, Josep M. Casals i Jaume Huch Guixer. Sempre de la mà de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, que col·labora en la selecció de fotografies, en l’edició del calendari i en l’organització d’una exposició paral·lela.

Aquest 2016, per commemorar l’efemèride del centenari de la Coronació, s’ha fet un exercici diferent: intentar traçar un camí de cent anys d’història de Queralt a partir de la mirada de diversos fotògrafs. El calendari, de gener a desembre, és un recorregut cronològic que comença el 1916 i acaba un segle després. Hi han imatges de la Coronació i dels aniversaris que s’han anat celebrant cada 25 anys, i també instantànies d’altres moments rellevants que ha viscut Queralt, el santuari i la muntanya al llarg d’aquests cent anys, com la reconstrucció de la teulada o l’incendi que va cremar tota la falda de la muntanya.

Les fotos que il·lustren la portada i els dotze mesos del calendari són majoritàriament de fotògrafs berguedans, tot i que n’hi ha dos de fora: Brangulí i Pérez de Rozas. La resta són de casa: Jaume Huch i Guixer, Josep Deseuras, Josep Pons, Joan Cortina, la marca Luigi: amb fotos de Manel Escobet i del seu cosí Climent Escobet, Marc Serarols i Lluís de Haro.

Presentació i exposició

La presentació del calendari de l’AquíBerguedà es farà el proper dimecres, 23 de desembre, a les 6 de la tarda a l’Arxiu Comarcal del Berguedà (Pavelló de Suècia de Berga). El mateix dia s’inaugurarà una exposició que es podrà veure al vestíbul de l’Arxiu fins al dia 29 de gener. Els feiners de 9 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 4 a 6 de la tarda.

Distribució

El calendari es podrà trobar gratuitament als comerços i establiments que hi han col·laborat: Comestibles Maria Costa, Automòbils C-16, bar Magrana, Forn l’Espurna, Cristalbox, Anima’ls Berga, bar Bon Gust, Feli, Hair & Beauty, Serralleria Canal, Elètrica Orriols, Pintors Pep i Lluc, Estudi Jurídic Econòmic Serarols & Associats, Maquinària Enric Juan, bar Tutxi, Rial, Tapisseries Alfil, llibreria Quatre Cantons, Simagro, auto-escola Oliveros, bar la Lluna, cansaladeria Guixé, restaurant Gretta, òptica Caballé, tintoreria bugaderia Higiensec, fusteria Germans Badia, Cafè Lola, Taxis Rafel, Serveis Lluís Garcia, Bar Astúrias, cafeteria Ski, La Crepe, Mundances i Transports Casas, Solucions Dentals Berga, No + Vello, Arcos, Xurreria Xavi Xavier, comercial Molí del Castell, Pintures Palacios, Extintors Morera, perruqueria Blanc o Negre, llibreria Super 2, Centre Veterinari del Berguedà, Boutique Guiu i Tres 7 Nou, Farmàcia Nova del Vall, El Sardà, Ortopèdia Álvarez Saz Cabra, Farmàcia Álvarez Saz i Forn Espelt.

FOTO: Imatge de Queralt captada per Marc Serarols que il·lustra la portada del calendari