Casserres vol solucions per evitar accidents de trànsit causats per senglars

La proliferació de porcs senglars que creuen la carretera que enllaça Casserres amb Gironella està sent un problema i un perill per als conductors. Especialment al tram entre Cal Sargantana i Barbats, on malgrat hi hagi un pas de fauna, els animals no el fan servir i creuen pel mig de la carretera.  I és que es va construir sobre camps de pas de fauna, i tot i que es va fer un túnel subterrani perquè hi transitessin els animals no hi passen. És un problema que s’arrossega des de l’any 2009, quan es va inaugurar el vial, però en els últims temps els accidents han augmentat. Sense anar més lluny, aquesta setmana hi ha hagut un altre accident amb un porc senglar.

Fins ara no s’han hagut de lamentar danys personals però és un problema que preocupa molt, que es va repetint, i “que al final haurem de lamentar alguna desgràcia”, ha comentat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà Jordi Selga, portaveu de CDC a Casserres. Aquest partit, a l’oposició, ha entrat diverses instàncies perquè s’actuï i es resolgui aquesta problemàtica. Calcula que al llarg de sis anys hi han hagut més d’una seixantena d’accidents causats per porcs senglars. Segons Selga, s’hagués pogut evitar si s’hi hagués actuat, però no s’han pres mesures, malgrat “ja vam presentar la primera instància el 2012, una altra el 2013 i res més enllà de la resposta de l’equip de govern que traslladava la problemàtica a la Diputació”.

La Diputació és qui gestiona aquesta carretera però, afegeix Selga “el govern de Casserres ha de fer d’interluctor, fer pressió i fer els moviments que calgui per trobar-hi una solució, i lamentem que fins ara no s’hagi fet”. S’ha mostrat sorprès per “haver deixat passar tan temps per solucionar aquest tema, entenem que no hi ha hagut prou pressió per interessos partidistes”.

Compromís de la Diputació per actuar-hi

La Diputació de Barcelona s’ha compromès amb l’Ajuntament de Casserres, segons ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà l’alcalde, Josep Colilles (ERC), a “fer un estudi de viabilitat i de costos i veure quines mesures es poden implantar per solucionar el problema, que preocupa”. Ha remarcat que l’Ajuntament insistirà perquè s’hi actuï i ha aplaudit que ara hi hagi aquest compromís, ja que “fins ara se’ns deia que era una carretera local amb la senyalització corresponent i no si feia res”.

Diputació és qui ha de d’actuar per posar fi a l’accidentalitat a la carretera de Casserres a Gironella per la proliferació de porcs senglars però “no sabem quina pot ser la solució, de fet Diputació farà una prova pilot”. Una opció seria la de posar una tanca per minimitzar els accidents de trànsit però, segons l’alcalde, ” hi ha camins que porten a masies i finques privades que no es poden tancar”. Per altra banda “també s’ha parlat dels anomenats passos canadencs que eviten que els animals travessin”. De moment no hi ha una solució clara. S’està estudiant com impedir el pas de senglars. Mentrestant, el què demana l’equip de govern de Casserres és que es reforci la senyalització a la carretera “com a mínim al tram més conflictiu”, amb senyals que “recordin als conductors el risc de trobar porcs senglars al mig de la carretera”.

 

X