Meritxell Serret visita el Berguedà i el Lluçanès i posa en valor els projectes de desenvolupament rural

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central va crear 169 llocs de treball en el període 2009-2014 gràcies als ajuts Leader, una iniciativa europea destinada a fomentar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació en el món rural, i té previst seguir-ho fent en els propers anys. Això sí, amb un pressupost inferior al que tenia fins ara. Aquest matí la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, s’ha reunit amb responsables tècnics i els membres de l’Associació per fer balanç de l’aplicació dels ajuts Leader. Ha estat a la Masia els Casals, a Sagàs, en una trobada que ha servit perquè la pròpia consellera conegués de primera mà els projectes que s’han desenvolupat i que actualment s’estan fent al Berguedà i al Lluçanès des del Departament.

A banda dels 169 llocs de treball, les 6 convocatòries d’ajuts Leader que s’han fet entre 2009 i 2014 ha fet realitat 140 projectes amb un ajut total de 4.925.232 euros, la qual cosa representa una inversió de 18.243.679 euros. Malgrat tot, l’Estat ha retallat molt la seva aportació en aquest tipus d’ajuts i la Generalitat ha hagut d’ajustar la inversió. “Ens trobem en una mica sols, perquè l’Estat ha baixat un 75% la seva aportació en el cofinançament dels ajuts per aquest tipus de projectes”, ha reiterat Meritxell Serret, que ha afegit que “l’esforç de la Generalitat ha estat doble, però ens mantindrem ferms en mantenir aquest suport al territori i als seus emprenedors perquè ho considerem una aposta de país”.

La consellera, però, ha elogiat l’Associació de la Catalunya Central i ha destacat la bona orientació de l’estratègia en aquest territori. Una estratègia que consisteix en què “famílies vinguin al territori, s’hi arrelin i tirin endavant el seu projecte de vida, i que això reverteixi en un dinamisme econòmic i en una millora de la qualitat de vida en el territori rural català”, ha dit Serret.

59 projectes del Berguedà, el Lluçanès, el Moianès i el Bages

El 21 de març d’aquest any es va tancar la darrera convocatòria d’ajuts Leader. El president de l’Associació pel Desenvolupament a la Catalunya Central, Antoni Clement, ha aprofitat la reunió amb la consellera per explicar que s’han presentat 59 projectes procedents de municipis del Berguedà, del Lluçanès, del Moianès i del Bages, amb un volum d’inversió de 9 milions d’euros. Per aquests municipis, hi ha una subvenció prevista de 3 milions d’euros, que, segons Clement, “s’hauran de filtrar molt bé, perquè no s’arriba a tot”.  A més, Clement ha insistit en què “des de sempre, l’Associació prioitza els projectes privats per davant dels públics, d’acord amb la seva voluntat de generar llocs de treball”.

A nivell de Catalunya, Meritxell Serret ha destacat que programes com el període de programació Leader 2014-2020 permetran arribar a tres quartes parts de la superfície del territori català, gràcies a la inclusió de 66 nous municipis. D’aquesta manera, els ajuts s’aplicaran a 556 municipis catalans, que representen el 73,24% del territori.

 

FOTO: La consellera Meritxell Serret (segona per l’esquerra); i el president de l’Associació pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement (al mig), amb altres representants, aquest divendres a Els Casals de Sagàs / AUTOR: Marc Canturri