Aquest juny s’ha iniciat al Berguedà el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, dirigit a les persones d’entre 50 i 69 anys. Al Berguedà, s’adreça a una població de 10.000 persones. Les que es tan dins d’aquesta franja d’edat reben una carta per si volen participar en aquest programa que ja funciona des del 2014 a la Catalunya central, i segons els resultats obtinguts en altres territoris, un 6% dels participants solen tenir resultats positius que cal estudiar.
El desplegament ha començat a Berga amb la participació de 10 farmàcies de la ciutat i s’estendrà de manera progressiva durant dos anys. A la carta que s’envia s’explica el funcionament del programa i s’informarà de com participar-hi. Un sistema molt similar al programa de detecció precoç de càncer de mama que ja fa anys que funciona al territori.
Els interessats caldrà que es dirigeixin a una de les farmàcies adherides al programa, on li donaran un kit per dipositar una mostra de femta. El mètode de cribratge consisteix en detectar si hi ha restes de sang a la femta. Si els resultats de la prova són negatius, o sigui, que no es detecta sang a la femta, els participants rebran una carta on se’ls informarà d’aquests resultat i se’ls convidarà a prendre part del programa dos anys després.
En cas de detectar-se sang en femta, se’ls citarà per a una visita amb la infermera del programa a l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga per explicar-los el significat del resultat i convidar-los a fer una colonoscòpia completa, sota sedació anestèsica, que es farà al mateix centre. Aquest resultats es publicaran on-line a la Història Clínica Compartida de Catalunya, a la qual té accés el personal sanitari autoritzat i el propi pacient, si està registrat al Programa la Meva Salut.
Aquest programa de cribratge se situa en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 per potenciar els aspectes preventius. L’organització ha implicat la coordinació del consell de col·legis de farmacèutics de Catalunya, l’atenció primària, la Fundació Althaia i l’Hospital Sant Bernabé de Berga amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.
Es calcula que de les 10.000 persones de la població diana del Berguedà, unes 6.000 faran la prova. D’aquestes, 350 donaran positiu de sang en femta i caldrà que es facin la colonoscopia. L’estimació és que en 56 casos es detecti una patologia lleu, en 132 una patologia d’alt risc i en 12 es confirmi una neoplàsia.
A Catalunya cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte. Actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb unes 2.000 defuncions a l’any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa per sobre del 55%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.