Berga exposa fins el 30 de juny una mostra fotogràfica que reflecteix la situació d’abandonament i es qüestiona si el dret d’asil s’està garantint. Ho fa a partir de testimonis reals d’aquesta crisi, i amb l’aclariment d’alguns conceptes bàsics sobre la situació dels refugiats i refugiades. És una exposició promoguda per l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració d’Amnistia Internacional i la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet.
Aquesta exposició es pot veure a la biblioteca de Berga i s’emmarca dins les actuacions del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) que té com a objectiu defensar i reivindicar el dret d’asil. Una crisi que, segons apunta la regidora d’Immigració, Anna Alsina: “en els últims dos anys s’ha accentuat i ha arribat a les nostres llars a través d’imatges dures i dramàtiques, alhora que molt reals”. A la vegada detalla la necessitat de fer pedagogia i reflexionar sobre aquesta crisi: “cal per davant de tot, qüestionar quines són les polítiques d’immigració i fronteres d’Europa, denunciar la situació que pateixen milers de persones que estan veient vulnerats els seus propis drets humans més bàsics. Al final només serà la força de la gent, que digui prou i es pugui posar en pràctica la solidaritat, el suport mutu i es denunciïn les directives i lleis migratòries que estan posant en joc els Drets Humans, així com també l’acord entre UE i Turquia”, assegura.
En aquest sentit, des de l’àrea d’Immigració de l’Ajuntament de Berga es posa de manifest que moltes persones han hagut de fugir dels seus països i de casa seva perquè han vist perillar les seves vides com a conseqüència de conflictes armats i/o de situacions polítiques i humanitàries insostenibles en els seus països d’origen, motiu pel qual la regidoria se suma a la iniciativa liderada per asil.cat #somrefugi, amb la finalitat de defensar el dret d’asil, de la mateixa manera que es defensa el dret a la vida i a la llibertat.
Acollida de refugiats a Berga
L’Ajuntament de Berga es recorda a la ciutadania que segueix actiu el formulari per a recollir en una base de dades tots els recursos (traducció, habitatge, professorat, cessió d’espais, etc.) que es vulguin oferir per a l’acollida de persones refugiades a la ciutat. Aquesta base de dades es traspassa periòdicament a la Generalitat de Catalunya, que és qui està facilitant les dades a les entitats que gestionen l’acollida i ubicació de les persones sol·licitants d’asil.