Puig-reig reviurà l’època dels templers traslladant als visitants al segle XIII, aquest cap de setmana. El poble celebra la vuitena edició de la Festa dels Templers amb un mercat de templers, demostracions d’oficis medievals, lluites medievals, tallers, xerrades, campament templer, i recreacions medievals amb la participació de 80 figurants. En total, comptarà amb més de 30 entitats i més de 350 veïns del municipi implicats a la festa.
Segons el regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, l’objectiu de la festa és donar a conèixer el passat templer i dinamitzar el municipi, implicant el teixit associatiu i fent promoció turística del poble.
Els actes s’iniciaran aquest divendres 1 de juliol i s’allargaran fins al diumenge 3 i l’escenari de la festa serà la zona del Castell de Puig-reig, tot i que aquest any, amb la voluntat d’acostar més la festa al poble, l’acte inaugural es farà al centre del poble. Serà una cercavila que començarà a les 10 de la nit a la plaça de la Creu, encapçalada pels templers i la participació d’entitats, actors i músics de Puig-reig. Aniran fins al castell on es farà un sopar popular i música en directe.
Actes de dissabte i diumenge
El plat fort de la Festa dels Templers es viurà el cap de setmana. Dissabte a partir de les 5 de la tarda i diumenge durant tot el dia s’han programat activitats per a tots els públics amb la voluntat de donar a conèixer el passat medieval de Puig-reig. Pots consultar en detall la programació de la Festa dels Templers de Puig-reig (que inclou un concurs de fotografia). Propostes amb les quals s’espera atraure un nombrós públic, ha dit Dídac Flores, president de l’Associació de Templers de Puig-reig: “volem apropar el passat medieval i oferir molt entreteniment als visitants, per això cada any intentem millorar la festa. Enguany hem apostat per una millor qualitat escènica i artística de la mostra incorporant tres coordinadors teatrals: Àngel Roset, Jordi Pessarrodona i Sira Ribal”, ha explicat.
Els organitzadors esperen superar els 5.000 visitants que l’any passat va atreure la Festa dels Templers de Puig-reig.
Visites guiades al castell i a l’església
Una altra de les propostes destacades del cap de setmana són les visites guiades al complex patrimonial del castell de Puig-reig i l’església, per promocionar aquests espais. “Tenen molt potencial”, ha remarcat Eudald Serra, historiador i membre de l’Associació de Templers de Puig-reig: “la festa permetrà descobrir tot l’esplendor de l’època medieval i templera, donant a conèixer les tradicions, la cuina, el patrimoni del castell, les pintures romàniques de l’església de Sant Martí, o visitar espais recuperats de l’època medieval”.
Fa un any es van iniciar les visites guiades al castell i l’església i es calcula que hi han passat unes 800 persones. Els organitzadors esperen augmentar significativament la xifra gràcies a les visites guiades del cap de setmana: dissabte 2 de juliol a les 5 i al es 8 de la tarda; i diumenge 3 de juliol a les 11 del matí i a les 7 de la tarda.
Qui eren els templers?
L’Orde del Temple va ser una de les més famoses ordes militars cristianes de l’Edat Mitjana. Es va mantenir activa durant poc menys de dos segles. Va ser fundada el 1118 o 1119 per nou cavallers francesos liderats per Hugues de Payns després de la Primera Croada. El seu propòsit original era protegir les vides dels cristians que peregrinaven a Jerusalem després de la conquesta. Aprovada oficialment per l’església catòlica el 1129, l’Orde del Temple va créixer ràpidament en membres, possessions i poder. Els cavallers templers utilitzaven com a distintiu una capa blanca on hi havia dibuixada una creu vermella. Militarment, els seus membres es trobaven entre les unitats més ben entrenades que van participar a les croades.
Els membres no combatents de l’orde, van gestionar una complexa estructura econòmica dins del món cristià. L’èxit dels templers es troba estretament vinculat a les croades. La pèrdua de Terra Santa va suposar la desaparició dels suports a l’orde i, a banda d’això, els rumors generats al voltant de la secreta cerimònia d’iniciació dels templers, va crear una gran desconfiança. Felip IV de França, fortament endeutat amb l’orde i preocupat pel seu poder, va començar a pressionar al papa Climent V amb l’objectiu que prengués mesures contra els seus membres. Així, el 1307, un gran nombre de templers van ser detinguts, forçats a confessar sota tortura i cremats a la foguera. El 1312, Climent V va cedir a les pressions de Felip el Bell i va dissoldre l’orde.
FOTOS: 1. Presentació de la Festa dels Templers de Puig-reig 2. Al complex del Castell de Puig-reig s’hi fan visites on es pot conèixer el passat templer amb elements com el forn / AUTORA: Anna Costa