Guillem Canal: “Un canvi d’edat suposa adulterar la conservació de la Patum infantil”

La Patum infantil lluita per conservar la seva essència. La normativa del foc que va entrar en vigor el 30 d’octubre del 2015 obliga als integrants de les comparses de les maces, les guites i els plens a ser majors de 10 anys. Fins ara, els membres d’aquestes tres comparses tenien entre 6 i 10 anys. El problema és evident.

Des del moment en què la nova llei va entrar en vigor, l’associació de la Patum infantil ha estat esperant alguna revocació de la llei per part de la Generalitat de Catalunya en defensa de les comparses del foc. La revocació no ha arribat i, ara, tot i haver celebrat les dues Patums d’aquest 2016 sense canvis, l’associació ha decidit actuar per aconseguir que la Patum infantil sigui considerada una excepció o, almenys, canviar el límit que estableix la normativa dels 10 als 8 anys.

Guillem Canal, membre de l’associació de la festa, ha assegurat en declaracions a l’AquíBerguedà que “un canvi d’edat dels membres de les comparses significaria adulterar la conservació de la Patum infantil“. En aquest sentit, Canal adverteix que, si la nova normativa no canvia, la festa “perdrà l’essència de ser infantil, i l’organització haurà d’adaptar per complet les tres comparses afectades, ja que la mida dels seus integrants canviarà notablement”.

La Patum va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. En aquesta línia, Canal explica que “la UNESCO demanava com a requisit indispensable que es mantingués la tradició i se n’assegurés la conservació“.

Per això, la Patum infantil va ser un element clau per aconseguir el reconeixement de la UNESCO”, segons Guillem Canal. “Permet tenir una escola de patumaires i assegura la continuïtat de la festa tal com la coneixem. Totes dues Patums -la infantil i la gran- són un pack indivisible i es retroalimenten l’una de l’altra”, conclou.

FOTO. Salt de maces de la Patum del Centenari de la Mare de Déu de Queralt / AUTOR: Marc Canturri

X