Cars Berga

Borredà, Societat

Borredà pressiona la Generalitat perquè actuï contra la processionària

Borredà pressiona la Generalitat perquè actuï contra la processionària

Borredà està molt preocupat per la plaga de la processionària. L’alcalde del poble, Joan Roma, ha fet arribar una carta a la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, amb l’objectiu de recordar-li el compromís que té des de principis d’any de fumigar la comarca del Berguedà.

Roma ha aprofitat la carta per advertir la consellera que, segons els tècnics, la tardor és l’època ideal per fumigar una zona afectada per la plaga de l’eruga processionària. “És el moment d’actuar de manera eficaç i contundent. Segons els tècnics, s’ha de fer a la tardor, una estació que comença d’aquí a poques setmanes”, ha dit.

L’alcalde de Borredà ha remarcat que el seu municipi “no és el més afectat, però sí que és un dels més afectats, de manera que s’ha erigit en portaveu del conjunt de municipis de la comarca que necessiten una actuació imminent contra aquesta plaga”. Els municipis de la comarca més afectats per la plaga són Casserres, Montclar, l’Espunyola i Viver i Serrateix. En un segon nivell, segons Roma, hi trobem municipis de l’ala dreta de l’eix del Llobregat com ara Borredà, Sagàs o Santa Maria de Merlès.

Malgrat tot, Roma ha assegurat que la preocupació al poble és molt gran. “Més enllà de l’impacte visual que causa veure els boscos del poble d’un color marró, que semblen rostits, la plaga fa que molts veïns que van a passejar al bosc en tornin plens de picades i vermells”, ha lamentat l’alcalde.

Els antecedents

Les dues úniques vies d’extermini de l’eruga processionària són la forma artificial, que és la fumigació, o la forma natural, que consisteix en la mort de l’eruga gràcies al fred extrem.

La carta que ha tramès Roma a la consellera Serret explica que “els dos darrers hiverns han estat més suaus del que s’esperava” i això ha fet que la plaga de la processionària s’hagi propagat encara més. Segons Joan Roma, “per matar l’eruga es necessita un fred extrem que superi els 8 graus sota zero”. Per això és necessari optar per la via artificial, segons ha advertit el mateix alcalde de Borredà.

22.000 hectàrees a fumigar

Joan Roma ha explicat en declaracions a aquest diari que el desig de tots els municipis de la comarca afectats per la plaga de la processionària és que la conselleria aposti per fumigar les 22.000 hectàrees que estan més afectades. D’aquestes 22.000, 10.000 presenten una afectació molt greu, mentre que 12.000 estan notablement afectades però en un segon nivell.

Roma és comprensiu: “Sóc conscient dels problemes pressupostaris que té la Generalitat i no sé quina és la intenció de la conselleria respecte al tema de la processionària, però vull recordar que és un problema que està tenint un impacte terrible en la població.”

A més, l’alcalde de Borredà ha recordat que s’acosta la temporada de bolets i la plaga podria afectar el turisme. “Molts turistes decideixen canviar de destinació quan s’assabenten que els boscos estan afectats per la plaga”, ha lamentat.

Berguedà Generalitat de Catalunya Joan Roma Meritxell Serret plaga de la processionària

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteve Amills Sisó

    massa tard Roma, ara ja no hi ha res a fer, només plorar i mendicar, que es el que saps fer.

  • Esteve Amills Sisó

    Es aquí, en aquest foro, on s’ha de rebatre el que es diu. Aquí fa falta donar nom i cognoms, a més de e-mail, i contrasenya.
    No en el Nació Digital, que permet el maliciós ANONIM, per despotricar contra qualsevol. Siguin valents, principalment tu, Joan, i escriu aquí amb nom i cognoms, covard.