Preocupa l’augment del nombre de rescats de boletaires que perden l’orientació al bosc

La recerca de persones perdudes a la muntanya per part dels Bombers ha patit un increment notable en els darrers anys. La tendència a l’alça preocupa, i molt, als agents, que afirmen que la majoria de serveis de muntanya són rescats de boletaires.

En base a aquest escenari, aquest matí, el director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya central, Eduard Freixedes, el cap de Regió d’Emergències Centre dels Bombers, Francesc Boya, i el cap del Parc de Bombers de Berga, Vicenç Vegas, han presentat la Campanya de Seguretat per a Boletaires (#seguretatboletaires) a les instal·lacions del Parc de la capital del Berguedà.

La sequera i la calor intensa de l’estiu ha fet que la temporada boletaire d’aquest 2016 s’hagi endarrerit. Malgrat tot, les pluges abundants de les últimes setmanes deixen entreveure un final de campanya força digne als boscos catalans, i això s’està notant entre els cossos de Bombers de les comarques més boscoses del país.

Octubre, un mes frenètic

En 19 dies d’octubre, els Bombers d’arreu de Catalunya ja han fet 12 sortides. “En les últimes dues setmanes hem hagut de sortir pràcticament cada dia per buscar boletaires perduts, i això és molt preocupant”, afirma el cap del Parc de Berga, Vicenç Vegas.

En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials de l’Interior a la Catalunya central, Eduard Freixedes, ha advertit que “el que era un servei extraordinari s’està convertint en un fet comú”. Per això, considera que “convé que reflexionem sobre la tendència a l’alça d’aquests serveis de muntanya en els últims anys”.

Per tot això, des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, es vol insistir en la importància de prendre mesures de seguretat a l’hora de realitzar activitats al medi ambient i, en especial, quan es va a buscar bolets.

Meteorologia i desconeixement, les principals causes

El cap de la Regió d’Emergències Centre dels Bombers, Francesc Boya, ha explicat aquest matí que el desconeixement de la zona i les condicions meteorològiques adverses són els motius principals de la majoria de rescats de boletaires. Boya, a més, ha aconsellat “anar equipats amb roba adequada i menjar” així com també “intentar anar al bosc en grup i tenir controlades les persones del col·lectiu”. En aquest sentit, Vicenç Vegas ha posat sobre la taula un dels principals motius de les desorientacions: “Quan busquem bolets, només mirem al terra, i això fa que ens oblidem de buscar punts de referència i ens acabem perdent”.

L’any passat els Bombers van fer 383 serveis per recerques de persones perdudes, dels quals 48 eren boletaires. Aquesta temporada ja en porten 290 i 17 han estat per buscar boletaires. Malgrat tot, la xifra podria augmentar significativament en els pròxims dies, ja que es preveu que siguin els més forts de la temporada pel que fa a l’afluència de persones als boscos catalans.

El cobrament d’un rescat

Els serveis dels cossos de Bombers no s’acostumen a cobrar. “No ho fem excepte en casos flagrants de negligència per part de la persona que dóna l’avís”, ha dit Francesc Boya.

Per aquest motiu, els propis Bombers han parlat de les assegurances que tenen altres col·lectius que gaudeixen del bosc com, per exemple, els escaladors, els excursionistes o els atletes. “En aquests casos, acostumen a a estar federats i a tenir una llicència que els assegura, de manera que és fàcil cobrar el rescat a aquestes assegurances”, ha dit Eduard Freixedes. En el cas dels boletaires, això no passa i és complicat que la situació canviï, ja que el nombre de rescats i d’afluència de persones al bosc van en funció de la temporada. “Si no hi ha bolets, no hi ha tants rescats“, ha constatat Freixedes.