Berga acull tres xerrades aquest gener per detectar a temps el càncer de còlon

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el CAP Berguedà i l’Hospital Sant Bernabé organitzen diverses xerrades a Berga aquest gener adreçades a persones de 50 a 69 anys amb l’objectiu de detectar possibles indicis o predisposició a tenir càncer de còlon.

Les xerrades estan previstes pel dijous 19 de gener, a les 8 del vespre a la sala superior del centre cívic; pel dimarts 24, a les 8 del vespre a la sala petita del Pavelló de Suècia; i pel dimarts 31, a 2/4 de 8 del vespre a la sala blava del Casal Cívic de la Gent Gran. Les xerrades s’emmarquen dins la campanya de cribratge del càncer de còlon que porta a terme el Departament de Salut.

El càncer colorectal és el més freqüent en la població catalana si es tenen en compte els casos detectats en tots dos sexes. És el segon tumor més freqüent en les dones, després del de mama, i el tercer en els homes, després del de pròstata i el de pulmó. La seva detecció és més freqüent en persones d’edat avançada i, per això, la majoria de casos se solen donar en homes i dones que superen els 50 anys.

La detecció precoç que s’intenta aconseguir des del Departament de Salut facilita les coses. Detecta el tumor en etapes mol precoces, quan els persones encara no tenen símptomes, i fa que els tractaments siguin més efectius. També es poden detectar pòlips, és a dir, alteracions benignes de l’interior del budell que en el decurs del temps es podrien tornar malignes. Un cop s’han detectat, s’extirpen i s’evita aquesta progressió.