El Berguedà rep gairebé 1 milió d’euros per revaloritzar el seu patrimoni industrial

El Berguedà compta amb una història industrial envejable i això no passa desaparcebut fora de la comarca. El Govern de la Generalitat ha decidit destinar 975.950€ a actuacions que revaloritzin el patrimoni industrial de la zona. Els diners formen part del pressupost de la darrera convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i han de derivar en diverses accions en els indrets amb història industrial de la comarca per tal de dotar-los de valor, fomentar-hi el turisme i crear-hi llocs de treball.

El gairebé milió d’euros que aportarà la Generalitat a la causa serà el 50% dels diners d’un projecte d’envergadura que impulsa el Consell Comarcal del Berguedà i que s’ha presentat aquest divendres a les roques del Port Vell de Gironella. El president del Consell Comarcal i alcalde de Gironella, David Font, ha presidit l’acte, on també hi ha assistit la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares.

Gironella, Puig-reig i la Pobla són tres dels municipis de la comarca que han decidit sumar-se al projecte. També hi ha la Nou de Berguedà, però el seu alcalde, Eleuteri Adelantado, no ha pogut ser present en la presentació del projecte. La resta de poblacions berguedanes ha dit David Font, també van tenir l’oportunitat de sumar-se al projecte però van acabar desestimant la idea.

Diners “caiguts del cel”

La subvenció del FEDER va com anell al dit al Consell Comarcal i els ajuntaments adherits a la causa. “Són com diners caiguts del cel“, ha exclamat Font en la presentació, i són una empenta definitiva per tirar endavant un projecte que fa més d’un any que s’està coent.

La idea del Consell Comarcal és dividir el projecte en dos grans eixos. El primer se centra en la conservació i la recuperació del patrimoni industrial i, entre d’altres accions, preveu reconstruir el teatre de Viladomiu Nou, rehabilitar la Torre Nova de Cal Pons i continuar amb la rehabilitació de l’edifici del Xalet del Catllaràs. Pel que fa al segon eix, es refereix al patrimoni natural i fluvial i contempla actuar en el tomb per la Nou de Berguedà, integrar la colònia de Cal Metre, a Gironella, al riu Llobregat, i crear la Ruta de l’Aigua del Llobregat.

Segons han explicat aquest matí, les primeres accions es podran començar a veure al llarg d’aquest any. Ara, ha dit la consellera Borràs, hi haurà un període d’al·legacions de 10 dies per als projectes que no han entrat en el pressupost de la convocatòria. Un cop transcorregut aquest període, es faran les modificacions pertinents i “en dos mesos, a molt estirar, les accions es començaran a materialitzar”, ha assegurat la consellera.

Un dels projectes més ben valorats pel Govern

Tot i que la subvenció FEDER no serà definitiva fins transcorregut el període d’al·legacions, la consellera Borràs ha afirmat que “el projecte del Consell Comarcal del Berguedà no ha de patir en absolut per perdre part dels diners”. Segons ha dit, és una de les idees més ben valorades de la convocatòria i “un projecte consolidat que estem molt interessats en tirar endavant”.

Borràs, però, ha destacat que l’atorgació dels fons “no és més que un reconeixement a la feina ben feta a la comarca” i ha restat importància a l’aposta del Govern. “Nosaltres ens limitem a facilitar les coses a les comarques“, ha recalcat. En la mateixa línia s’ha pronunciat David Font, que ha destacat la feina que fan entitats berguedanes com Konvent, a Cal Rosal, o el Museu de la Colònia Vidal, a Puig-reig.