Una part dels veïns de Borredà i Sant Jaume de Frontanyà depenen de gasoil per poder fer trucades per telèfon

El rudimentari sistema de l’antena de Puigdon (Alpens) posa contra les cordes la cobertura d’una part important dels veïns de Borredà i tot el veïnat de Sant Jaume de Frontanyà. Funciona amb gasoil perquè l’electricitat no arriba a la zona on hi ha col·locada l’antena, i això fa que quan el combustible s’acaba, els quatre pobles que agafen la cobertura de Puigdon, Borredà, Sant Jaume, Alpens i les Llosses, quedin sense servei.

A Borredà, hi ha una alternativa per a una part del municipi: l’antena de Vodafone que hi ha instal·lada al nord del terme municipal. La instal·lació de Puigdon és de l’operadora Telefònica Movistar, la qual cosa va empènyer part de la població a fer un canvi de companyia quan Vodafone va instal·lar la seva antena al municipi.

A més, en vista de la precarietat de l’antena d’Alpens, l’Ajuntament de Borredà va arribar a un acord amb Vodafone perquè compartís antena amb les operadores que decideixin donar servei a la zona, però, de moment, no hi ha acord, ni amb Movistar ni amb cap altra. De fet, segons ha confirmat l’alcalde de Borredà, Joan Roma, a l’AquíBerguedà.cat, el municipi ja té la nova antena que substituirà l’actual quan s’arribi a un acord amb Movistar.

Però ni així se solucionarà el problema de cobertura arreu del municipi. El cas és que Borredà té un terme municipal força extens i hi ha alguns veïns que depenen totalment de l’antena de Puigdon perquè entre el repetidor del nord del municipi i els seus habitatges hi ha muntanyes que impedeixen la captació de senyal. Per això, ha dit Roma, “s’ha d’actuar en l’antena d’Alpens sí o sí per soluciona rel problema totalment”.

L’antena de Puigdon, un senyal poc fiable

Els veïns que depenen de l’antena d’Alpens estan passant un febrer d’incomunicació pràcticament permanent. “És desesperant“, explica un d’ells a l’AquíBerguedà.cat. En les darreres setmanes, l’antena ha estat més temps en desús que en funcionament i l’absència de senyal pràcticament cada dia és frustrant per als veïns que tenen contractat el servei.

Els problemes són múltiples. A vegades, s’acaba el gasoil i el repetidor deixa de funcionar. D’altres, senzillament s’avaria el generador i l’antena deixa d’emetre senyal. I en alguns casos, també s’han produït robatoris de coure que han atrotinat el repetidor.

Demanen solucions definitives

L’alcalde de Borredà, Joan Roma, ho té clar: “És un problema històric i no n’hi ha prou amb solucions provisionals”. Roma recalca que el principal problema és que no arriba l’electricitat a la zona de l’antena i, per això, el sistema funciona a base de gasoil. Segons explica, en el seu moment ja es va intentar acordar amb els propietaris de les finques del voltant fer arribar la llum a la zona, però no hi va haver consens.

Ara, però, l’alcalde borredanès diu que no n’hi ha prou amb solucions provisionals, sobre la marxa. “Cal un sistema que funcioni a base d’electricitat, i punt”, constata. Segons ha explicat, ha rebut el compromís de la delegada del Govern a la Catalunya central, Laura Vilagrà, que parlaria amb l’operadora per tal d’avançar en la qüestió. De moment, però, res sembla haver canviat. Més aviat el contrari: a Borredà, aquest febrer, o ets de Vodafone o vius incomunicat.

X