40 anys de la coral d

Societat

Els Mossos alerten d’un degoteig d’estafes a avis del Berguedà i recomanen desconfiar

Els Mossos alerten d’un degoteig d’estafes a avis del Berguedà i recomanen desconfiar

Els Mossos d’Esquadra alerten d’un degoteig constant d’estafes a persones d’edat avançada a la comarca del Berguedà. Segons el cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra al Berguedà, Pep Fornell, són estafes sense violència i “no hi ha hagut una onada bestial, ni molt menys, sinó que és una cosa constant”.

Segons explica, hi ha cinc casos habituals que tenen com a víctimes els avis: els revisors de gas, els cadeners, els targeters, els falsos accidents i els falsos amics. Els revisors del gas, per exemple, “o et cobren una revisió que no té cap tipus de validesa o roben mentre el company distreu la víctima”. En el cas dels cadeners, acostumen a aprofitar el contacte físic amb els avis per robar-los objectes de valor que porten posats, com ara cadenes.

Pel que fa als targeters, tenen un sistema un pèl més complex i, sense anar més lluny, aquest passat cap de setmana es va produir un cas a Berga. Col·loquen una cinta adhesiva a l’interior de la ranura de la targeta de crèdit dels caixers automàtics, de manera que la targeta s’hi queda enganxada i fan creure a l’avi que el caixer se l’ha empassat. Abans, però, li recomanen que torni a provar d’introduir el número secret i se’l memoritzen per poder treure els diners un cop la víctima desisteixi, marxi i extreguin la targeta amb unes pinces.

D’altra banda, el fals accident és una acció que va començar a succeir en comarques veïnes però en els darrers mesos també s’han detectat casos al Berguedà. En concret, els lladres fan creure al conductor o conductora d’edat avançada que ha topat amb el seu vehicle i li ha fet malbé algun component, com per exemple el retrovisor.

Estic amb tu

Acte seguit, l’estafador li explica de bones maneres que el millor és que truqui a la companyia asseguradora i ell mateix marca el telèfon de l’oficina per tal de facilitar les coses a l’avi. Però no: qui agafa el telèfon a la persona gran és el còmplice de l’estafador, que li dóna l’ordre que pagui en metàl·lic pels danys ocasionats. Segons Fornell, al Solsonès han arribat a pagar quantitats de fins a 1.200 euros, mentre que al Berguedà l’estafa més gran s’enfilava fins els 600.

I finalment, la darrera estafa habitual és el fals amic. En aquest cas, l’estafador s’informa de la vida de la víctima i es fa passar per un conegut per entrar a casa seva. Un cop dins, el lladre roba o fins i tot enganya per acabar venent a la persona productes que valen molt menys del que demanen.

El consell: la desconfiança

El principal consell que donen els Mossos d’Esquadra és la desconfiança. Segons Fornell, “desconfiar de persones que no coneixem, desconfiar de persones que busquin el contacte físic o d’aquelles que ens demanin diners en efectiu” és la clau per reduir aquest tipus d’estafes.

D’altra banda, l’agent també recomana anar alerta a l’hora de signar contractes, no donar dades personals -ja sigui números de telèfon o dades del compte corrent- i mirar de no tenir gaire diners a casa. “Les persones grans acostumen a tenir grans quantitats de diners a casa i això és perillós quan es produeixen aquest tipus de robatoris en què els estafadors aconsegueixen entrar al domicili”, explica.

A més, diu Fornell, és vital que truquin algun familiar de confiança o al 112 “sempre que vegin qualsevol cosa estranya, que no els sembli lògic o que els generi desconfiança”.

estafes Mossos d'Esquadra Pep Fornell

Comentaris