La Fira del Coneixement de Berga exalça els enginyers i exposa investigacions punteres a Catalunya

El Pavelló de Suècia de Berga acull aquest dimecres i dijous, 5 i 6 d’abril, la setena edició de la Fira del Coneixement, que té la finalitat de donar a conèixer els projectes de recerca punters de Catalunya relacionats amb la ciència i la tecnologia. Amb aquest objectiu, prop d’un miler de persones passaran pel recinte del Pavelló de Suècia en menys de 48 hores. Hi trobaran una desena d’estands pensats per donar visibilitat als projectes de recerca que s’estan portant a terme a Catalunya, però també per engrescar als estudiants d’institut que calen enginyers i científics disposats a encapçalar investigacions com les seves.

Aquest dimecres al matí la sala gran del Pavelló ha acollit l’acte inaugural de la Fira, amb els parlaments dels directors de l’Exploratori de Recursos de la Natura del Berguedà, Josep Font i Dolors Grau, el regidor de l’Ajuntament de Berga Oriol Camps, el representant del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya Àngel Domingo, el vicerector de Política Acadèmica de la UPC, Xavier Cañavate. Davant seu, centenars d’estudiants de la ciutat però també d’arreu de Catalunya, escoltaven atents.

fira-coneixement-2017

Tots els discursos han coincidit en un aspecte: la ciència i l’enginyeria són cada vegada més presents en el dia a dia de la societat actual. Josep Font, per exemple, ha assegurat que “és imprescindible que hi hagi bons enginyers al país per seguir progressant. “Un enginyer no només fa invents, està lligat amb tot el que passa al nostre món”, ha explicat. Per aquest motiu, diu el director de l’Exploratori, “cal agafar exemple dels expositors de la Fira del Coneixement”. “Si voleu, podreu“, ha conclòs.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Àngel Domingo, que a més ha destacat la figura de l’investigador berguedà Lluís Torner, que recentment ha rebut el Premi Nacional de Recerca de Catalunya per encapçalar una investigació pionera en fotònica des de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), entitat que dirigeix des de la seva fundació, l’any 2002. Segons Domingo, Torner “ha de ser un exemple a seguir” per a totes aquelles persones que es vulguin dedicar a la ciència, més enllà de la disciplina que escullin per estudiar.

Els estands

Acabada la inauguració, els alumnes han pogut conèixer de primera mà els projectes que s’exposaven a fora. Van des de l’estudi del comportament dels llamps, a càrrec del grup de recerca en llamps i alta tensió (LRG), fins a l’ús de maquinària agrícola per produir aliments de qualitat, des de l’ESAB. També hi ha expositors d’OptimOre que es dediquen a millorar en l’obtenció de tàntal i tungstè; el grup Dynamics de l’UPC de Manresa, que estudien l’enginyeria a través de la competició i el companyerisme; el Grup d’Enginyeria Geomàtica (EGEO), que crea muntanyes i rius sobre models 3D en temps real; o el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6), que treballa per aplicar les noves tecnologies al diagnòstic de disfuncions visuals.

A banda, en aquesta edició de la Fira hi ha un estand del projecte Erasmus+ “ScienceGirls”, que s’està portant a terme des de l’Institut Guillem de Berguedà amb l’objectiu d’incentivar la ciència i la tecnologia en les noies. La idea, que ha estat destacada en totes les intervencions de l’acte inaugural, va tenir una gran acollida en la seva presentació al Youth Mobile (YOMO).

fira-coneixement-2017-2

fira-coneixement-2017-3

X