La colònia industrial Cal Pons, de Puig-reig, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

Després d’anys de reivindicació, Puig-reig ho ha aconseguit. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya declararà en els propers dies de manera oficial la colònia Cal Pons com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Segons ha explicat l’alcalde del municipi, Josep Maria Altarriba, en una roda de premsa per anunciar la notícia, el segell de qualitat es dóna al conjunt de la colònia i no pas als edificis més emblemàtics com són la Torre Nova o l’església.

El reconeixement, ha dit l’alcalde, servirà per facilitar les coses quan el consistori necessiti suport econòmic per restaurar la colònia i assegurar-ne la seva preservació. Altarriba ha lamentat que amb recursos municipals no n’hi ha prou per actuar en tota la colònia i, per això, ja ha avançat que l’Ajuntament demanarà suport a institucions supramunicipals d’ara en endavant per fer front a les millores que necessita l’indret.

Cal Pons és una de les set colònies que formen part del terme de Puig-reig. De fet, la localitat puigreigenca és probablement el “niu” de patrimoni industrial més important d’Europa. Malgrat tot, ha reconegut el batlle del poble, fins fa poc temps les institucions “no hi han cregut com s’ha fet en altres països”. Un exemple és Escòcia i el cas de New Lanark, una colònia que va ser visitada pel president del Consell Comarcal, David Font, fa uns mesos i que ha aconseguit esdevenir un reclam turístic al país a base de restauracions i una mentalitat innovadora.

Aposta per les visites guiades

La declaració de Cal Pons com a Bé Cultural d’Interès Nacional també ha de servir per fomentar-hi el turisme. Des de l’any passat, l’entitat encarregada de gestionar les visites guiades a la Torre Nova i a l’església de la colònia és l’Associació de Veïns. Generalment els espais estan tancats però l’associació els obre per a visites concertades prèviament.

Segons ha explicat el president, Jaume Serra, la declaració servirà per “donar una empenta” a les visites i per cridar l’atenció a més turistes. Tanmateix, Serra ha subratllat que Cal Pons té els pisos ocupats per a particulars i ara mateix són prop de 250 els veïns que hi viuen. Molts d’ells ho fan com a segona residència, però l’evolució d’ençà del daltabaix de l’any 1995, quan la fàbrica de la colònia va tancar, és innegable. Fa cosa de 20 anys, amb el tancament del gran negoci de l’indret, Cal Pons va córrer el risc de quedar desert però amb els anys aquest perill s’ha anat esvaint i avui, amb la declaració de la Generalitat, queda totalment enrere.

X