Primers passos per ordenar urbanísticament l’entorn del pantà de la Baells. El Consell Comarcal del Berguedà i la Diputació de Barcelona han confeccionat un avanç del Pla Especial que ha de servir per marcar què es pot fer als voltants de l’embassament i què no. Diputació i Consell estan convençuts que el pantà s’ha d’explotar turísticament i no volen “deixar escapar el tren”, ara que l’ACA sembla predisposada a treballar conjuntament per dinamitzar la zona.
L’esbós dels consellers i els diputats es complementarà amb les propostes de la ciutadania i la resta d’agents involucrats, que podran participar en dos tallers que s’organitzen amb la voluntat de posar les bases “de manera participativa i inclusiva”, segons ha dit el vicepresident primer del Consell, Francesc Xavier Francàs. El primer serà el dia 11 de maig a Cercs i se centrarà en la diagnosi i les necessitats que té la zona. El segon se celebrarà a Vilada el dia 1 de juny i servirà perquè els participants facin propostes d’actuacions.
El Consell Comarcal ha enviat prop de 200 invitacions a diferents estaments i entitats de la comarca però convida i anima a tothom a assistir als tallers. “Com més gent hi hagi, més enriquidor serà aquest Pla”, ha assegurat l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, en la roda de premsa de presentació del procés. Per participar en els tallers és necessari inscriure’s i es pot fer a través de dues vies: omplint aquest formulari o trucant al telèfon del Consell (938 213 553) i donant les dades de contacte.
El calendari
Tant el Consell Comarcal com la Diputació mantenen la prudència a l’hora de marcar una data per l’aplicació del pla especial. Al tractar-se d’un afer urbanístic, els tràmits són feixucs i és difícil marcar-se objectius a curt plaç. Francàs, però, es descriu com “el més optimista de tots” i parla del proper 2018, un any que, segons diu, “demostrarà que el Consell ha estat treballant durant tota la legislatura i es faran grans projectes que s’estan preparant des de fa temps”.
Pel que fa el procés de redacció del pla especial per La Baells, Lorena Perona, tècnica de la Diputació, ha explicat que el primer pas “ja està fet” i és el document d’avanç que servirà com a punt de partida del procés participatiu. Aquest estiu s’inclouran les propostes ciutadanes que surtin dels tallers al document que ara mateix hi ha sobre la taula.
Un cop s’hagi redactat aquest Pla se sotmetrà a aprovació del Consell i, seguidament, es portarà a Urbanisme, que també ho haurà d’aprovar. Entre aquestes etapes hi haurà els pertinents períodes d’al·legacions. Si Urbanisme ho aprova i no hi ha al·legacions, el Pla Especial es podrà començar a aplicar i “tot serà més àgil perquè ja hi haurà una normativa que ho marcarà i no caldrà recórrer sempre a Urbanisme”, ha dit l’alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia.