El ple del mes de maig a l’Ajuntament de Berga, en directe

19.47h. Queda menys d’un quart d’hora per l’inici del ple ordinari del mes de maig a l’Ajuntament de Berga. Els plats forts del dia són la presa de possessió del regidor de Jordi Travé com a regidor de Convergència i la renúncia d’Anna Alsina com a regidora de la CUP. El plenari també sotmet a aprovació les millores de l’entorn del convent de Sant Francesc per facilitar els accessos a persones amb mobilitat reduïda.

20.08h.  Comença la sessió.

20.12h. El primer que toca és la presa de possessió de Jordi Travé com a regidor de Convergència, en substitució de Queralt Perarnau. FOTO:

jordi-trave-cdc

 

20.15h. Primer tema del dia: la millora dels accessos al convent de Sant Francesc. Torn de paraula per al regidor Oriol Camps, que ja ho havia explicat prèviament als mitjans.

20.18h. Des de l’oposició, Ramon Minoves (Convergència) diu que el seu grup s’abstindrà perquè no s’ha debatut tal com es va prometre quins usos se li donaran a l’equipament.

20.20h. Des d’Esquerra sí que es votarà a favor, tot i que recalca que el convent de Sant Francesc no seria una de les seves prioritats. “Ens caracteritzem per deixar escapar masses trens i és evident que aquest no el podem deixar escapar. Una rampa en un equipament públic és necessària”, ha dit Ermínia Altarriba.

20.21h. Oriol Camps respon: “No podem fer-hi res a dins perquè encara no tenim clar quin serà el disseny de l’interior del convent. Ara bé, no és una decisió precipitada perquè s’havia de fer sí o sí. No veig la precipitació per enlloc perquè tot el que fem està contemplat en el projecte. Tampoc per a nosaltres va ser una prioritat, però evidentment hi ha un tren que ens el vam trobar i s’està treballant per agafar-lo”.

20.25h. Ramon Minoves: “No puc estar d’acord en moltes coses que ha dit. Sí que són necessaris els millors accessos. No hi ha hagut anàlisi perquè la comissió d’edificis municipals no ha parlat mai del que es farà al convent”.

20.29h. S’aprova la millora amb els vots a favor de la CUP, ERC i ICV, i les abstencions dels regidors de Convergència.

20.30h. També s’aprova per unanimitat l’extinció de la concessió d’un espai del final del passeig de la Indústria. Fins ara hi havia flors d’un negoci que s’havia encarregat de pavimentar l’espai quan va obtenir la concessió. Ara, s’ha extingit la concessió i l’espai passa a ser propietat de l’Ajuntament.

20.33h. Nou tema: la moció d’ICV. Joan Torres presenta la seva proposta per habilitar un espai per enterraments no-religiosos.

20.34h. Antoni Biarnés: “Ens consta que la funerària que hi ha ara mateix a Berga té en ment un projecte similar al que proposa. Estem d’acord en la necessitat d’agafar-nos al tema per estudiar-ho”.

20.35h. Ermínia Altarriba (ERC) “La funerària de la ciutat ja té previst crear una sala d’aquestes característiques. No inventem res perquè és evident que a tot el país s’han donat aquestes circumstàncies. Hem d’estudiar-ho i estem a favor d’estudiar-ho i ajudar a qui està donant el servei i ha de seguir donant-lo, que és la funerària”.

20.38h. El plenari aprova per unanimitat la moció d’Iniciativa amb petites esmenes proposades per Convergència.

20.46h. Precs i preguntes. S’estrena el regidor Travé: “Berga té una vintena de parcs infantils que hauríem de començar a arreglar”. Ho fa amb una desena de preguntes. L’alcaldessa, sorpresa, fa broma: “Arriba amb ganes”.

20.51h. Un altre dels precs de Travé és que es col·loqui el cartell pertinent al barri del Tossalet de les Forques. El regidor Camps en pren nota.

20.53h. Més temes. Biarnés: “Seguim sense complir els criteris bàsics de transparència del nostre portal web. L’any passat ja vam perdre el segell Infoparticipa i aquest any ens hem quedat molt lluny”. Gironella és l’únic municipi de la comarca que enguany l’ha aconseguit.

20.56h. Venturós: “Entenc que quan tenien el segell d’Infoparticipa no hi havia res del que hi ha publicat avui. No havia entrat en vigor la llei de transparència. No hi havia cap dels ítems que sí que es demanen amb la nova normativa. Si vostè creu que això ha d’estar a l’abast del ciutadà, ja podria estar publicat des del 2012. Els ajuntaments que sí que tenen el segell no tenen les problemàtiques internes que té el de Berga. Som el segon ajuntament en matèria de transparència. No disposàvem de portal de transparència i avui en dia sí. Hi tenim els ítems que prevèiem incloure-hi, però no pas els que marca el segell Infoparticipa. Prioritzem que hi hagi una bona informació, més que els ítems que marca un segell”.

21.05h. Maria Antònia Ortega vol parlar sobre La Valldan. Fa un repàs de tots els precs en relació al barri en els plens anteriors. La majoria, diu, no han tingut resposta, i ho lamenta. Demana que es digui què s’hi farà i quan.

21.13h. Més precs. Pau Bessa: “Vam trobar a faltar el clúster alimentari i el clúster sanitari a la Fira de Maig”.

21.16h. Francàs: “La teulada d’aquest Ajuntament em fa por, perquè veig que al final de la legislatura no hi podrem celebrar els plens”

21.17h. Francàs: “Sembla que es posarà la primera pedra al nou edifici del Serra de Noet. La Generalitat va segons el calendari, però nosaltres no. No n’hi ha prou amb el pressupost previst per fer-hi tot el que requereixen les obres”

21.24h. Camps: “Pot semblar que no passen coses si no passen pel ple. Fins aquesta setmana no s’ha aprovat per Urbanisme la modificació urbanística. Tot plegat es va iniciar el febrer del 2016. Amb el tema dels projectes, creiem que en vint dies com a molt tindrem el projecte d’urbanitzacions i ara estem valorant com licitem aquesta obra. Vostè diu que no hi ha prou diners, nosaltres creiem que sí. Ara bé, no sabrem cap on anem a nivell econòmic fins que tinguem el projecte davant”.

21.30h. Torn per Esquerra. Pujals parla de Ràdio Berga: “El regidor ens va dir fa un mes que ens convocaria per aquestes dates en un altre consell d’audiovisuals per mostrar-nos els informes que un assessor està preparant. Ha passat un mes, no s’ha desencallat el tema i no se’ns ha presentat el tema”.

21.33h. Pujals diu que el regidor Ribera tenia previst posar un ordinador a l’Ajuntament i fer les emissions de Ràdio Berga des d’allà per tal de recuperar la gestió de l’emissora. No ho veu clar. “Portem molt de temps amb aquesta qüestió sobre la taula, ens dona la impressió que passa el mateix que en l’anterior legislatura, quan vostès estaven a l’oposició i li reclamaven a l’alcalde que ho solucionés”, diu Pujals.

21.35h. En absència de Ribera, Venturós diu que el regidor té previst convocar consell de mitjans en els propers dies.

21.38h. Altarriba: “Li demanaríem més reunions amb els expositors de la Fira de Marg perquè són els que ens han d’aguantar la iniciativa”. La regidora d’ERC també parla dels canvis en l’ordenança per les parades de Patum al Vall. “No s’ha explicat poc i els firaires no ho han sabut amb temps”

21.46h. “Em dóna la impressió que el projecte que portaven en el seu programa electoral sobre l’hospital s’ha quedat en un calaix i heu llançat la clau”.

21.50h. Venturós: “Li asseguro que no hi ha cap proposta de l’hospital tancada en un calaix. El projecte de l’hospital segueix sent il·lusionant perquè hi ha moltes coses a canviar”

21.52h. S’acabarà el ple amb la renúncia d’Anna Alsina al càrrec de regidora. FOTO:

anna-alsina-adéu-ajuntament

21.54h. Alsina: “Vull remarcar que la renúncia és per motius estrictament personals i no tenen res a veure amb l’esfera pública. No vull que algunes veus vinculin barroerament la meva renúncia amb un desgast de l’equip de govern. Seria molt més irresponsable que em quedés a la cadira de regidora i no hi pogués destinar el temps que mereix”

21.55h. Alsina llegeix davant el plenari la carta que ja va fer pública ahir. Acaba el discurs emocionada.

21.59h. Els diferents grups de l’oposició agraeixen la feina feta a la regidora sortint.

22.00h. S’acaba la sessió després de dues hores justes.

X