Endesa instal·la tres nius per a ratpenats a la central hidroelèctrica de la Baells

Endesa ha instal·lat aquest dijous al matí tres caixes nius per a ratpenats a la central hidroelèctrica de la Baells. L’objectiu de la instal·lació és oferir refugis alternatius per a la colònia de quiròpters que hi ha al fals sostre de la sala de control de la central. L’actuació forma part del projecte Endesabats i suposarà la primera intervenció a les instal·lacions on es troba la colònia de ratpenats.

Els treballadors de la companyia Endesa han instal·lat aquest matí els tres nius en les ubicacions on els tècnics especialistes del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya els havien indicat prèviament. El cas és que la ubicació actual no faria possible una presència permanent, de manera que s’han de buscar alternatives per tal que la colònia no fugi de la zona. Per això, s’han instal·lat dues caixes nius a la façana principal de l’edifici i una dins una petita galeria.

Les caixes són de formigó, amb una petita entrada per la part inferior i un interior format per serradures. A més, segons ha explicat Immaculada Ordóñez, experta en biodiversitat del CTFC, s’ha col·locat un petit forat amb una mena de mosquitera per tal que els ratpenats “puguin sortir de la central de manera natural sense problemes però no puguin tornar-hi a entrar”. D’aquesta manera, el que pretén Endesa és reubicar-los però vetllar perquè segueixin a la zona.

Els motius pels quals la companyia vetlla perquè les espècies no marxin de la Baells però que canviïn d’ubicació, són varis. D’entrada, perquè són uns animals que controlen les plagues i eviten que es propaguin, segons ha dit Helena Roca, tècnica del CTFC. Malgrat tot, el responsable de la central, Albert Rauet, ha explicat que és important que els animals canviïn de lloc de refugi perquè en ocasions deixaven olors a l’interior de la central i feien saltar les alarmes amb el seu moviment.

niu-ratpenat-endesa-baells

niu-ratpenat-endesa-baells-1

niu-ratpenats-endesa-baells-3

niu-ratpenats-endesa-baells-4