Poques hores després que la Fiscalia reiterés que ha d’entrar a presó tot i complir els requisits per anul·lar la condemna, Teti concedeix una entrevista a l’AquíBerguedà.cat, acompanyat per un representants del seu grup de suport. Defensen que el cas no només afecta al condemnat, sinó que afecta a tot un país.
El jove està condemnat a un any de presó per un calbot a l’aleshores regidor del PP a Berga, Joan Antoni López Noguera, durant la Patum del 2012. Està condemnat a menys de dos anys, no té antecedents, té feina i un arrelament familiar. Aquests són els arguments que defensa el Teti i el grup de suport que l’acompanya des de principis del 2014, quan la Fiscalia va arribar a demanar fins a sis anys de presó per delicte d’atemptat a l’autoritat.
Ara, després d’uns mesos en què el cas semblava tancat, la fiscal l’ha tornat a fer revifar: vol que compleixi l’any de presó en el que seria una excepció, ja que en la majoria de condemnes inferiors a dos anys se suspenen les penes.
A l’espera del que decideixin els jutges, el Teti trenca el silenci després de gairebé un any sense aparèixer en cap entrevista.
T: Sergi Rodríguez ‘Teti’
R: Representant del grup de suport
La Fiscalia ha reiterat aquesta setmana que has d’entrar a presó perquè, entre d’altres coses, no mostres penediment. Per què no demanes perdó?
T: Al judici mai m’han demanat si me’n penedia o no, així que tampoc ho poden saber. Però en tot cas, mai demanaré perdó per una cosa que no vaig fer. El vaig increpar, sí, però no considero que això sigui una agressió. La Fiscalia diu que “no hi ha reparació del dany possible” però és que no hi ha dany a reparar.
El cas és que l’exregidor del PP López Noguera ha dit en diverses ocasions que, si demanes perdó, retira la denúncia.
T: Sí, però això és fals. Perquè, mentre ell deia això en els mitjans de comunicació, estava redactant un escrit on demanava cinc anys de presó per atemptat a l’autoritat. I si la Fiscalia volia el meu perdó, me’l podia haver demanat.
Haguessis demanat perdó?
T: No. Però el fet que no m’ho hagin demanat demostra que no és el que volen sentir. Ells busquen un escarni i un càstig per a mi i per al meu entorn.
R: Igualment, ara el perdó ja no servei de res. El Teti ja està condemnat i el que ens sembla intolerable és que segueixin demanant que compleixi la condemna en un cas similar al de milers de persones que, com ell, estan condemnats a menys de dos anys, no tenen antecedents, tenen feina i un arrelament familiar.
Per què creieu que ho segueixen fent?
R: El cas li ha anat de meravella al senyor López Noguera per fer-se un lloc dins el partit. En pocs anys ha passat de ser regidor d’una capital de comarca modesta com Berga a ser la mà dreta de l’Albiol. Li van encarregar que organitzés candidatures a la regió i van acabar il·legalitzant la seva llista a Berga. Ara, però, una persona que fa dos anys no va ser capaç de fer una llista al seu poble ocupa un alt càrrec dins el partit a Catalunya. L’ascens és tan meteòric com incomprensible. Creiem que tot plegat ha estat a costa del cas del Teti.
El cas és que ni ell ha retirat la denúncia ni la fiscal ha defensat la suspensió de la condemna al Teti, i en qüestió d’un mes i hi podria haver desenllaç. L’estratègia ha canviat arran del que ha dit la fiscal ara?
T: No, en absolut. L’estratègia segueix sent la mateixa que fins ara. No hi ha cap motiu per anul·lar la suspensió i seguirem defensant-ho fins que els jutges dictin sentència.
Això segurament serà d’aquí a un mes, quan coneixerem el desenllaç d’aquests cinc anys de cas. Tens esperances de salvar-te de la presó?
T: Jo considero que no m’han de tancar per increpar una persona. És tot molt desmesurat i estrany. Ningú entra a la presó en un cas com el meu: sense antecedents, amb feina fixa i un arrelament familiar. No necessito passar per la presó per reinserir-me a la societat i això és el que defensem des de sempre davant els jutges. Si fos així, mig poble hi hauria de ser.
R: Mig poble i mig Convergència hi hauria de ser, si s’haguessin de complir aquestes condemnes! Entenem que el cas del Teti és una eina de l’Estat per marcar territori davant la pujada de l’independentisme.
Què significaria que els jutges decretin que has d’entrar a la presó?
T: Per part de la Fiscalia i l’Estat espanyol, seria un càstig exemplar cap a l’Esquerra Independentista. Per a la gent del meu voltant, suposo que més patiment, com el que han passat durant aquest temps.
R: I judicialment seria un moment de molta debilitat de l’Estat espanyol. Si comences a condemnar coses així és que ja estàs a les últimes. Però bàsicament a nosaltres ens preocupa a nivell de persona i de família. Ens preocupa molt el què pot passar amb ell i amb la seva família. Esperem que no sigui així.
I si us donen la raó i, per tant, la condemna d’un any de presó segueix anul·lada?
T: D’entrada, s’acabaria el cas. No seria justícia, perquè m’han fet estar cinc anys pendent d’entrar a presó, però per mi, sobretot, significaria tranquil·litat.
R: I potser judicialment significaria que la Fiscalia i l’advocat del senyor López Noguera quedarien una mica retratats per buscar un escarni en un cas on hi ha res a buscar.
Què és el que més t’ha sorprès d’aquests cinc anys de cas?
T: A nivell negatiu, l’obsessió del PP, de López Noguera i de la Fiscalia per demanar penes tan desmesurades. A nivell positiu, la resposta de la gent del meu voltant, sobretot del Berguedà, però també de la resta dels Països Catalans. Entre tots, m’han fet sentit que no estic sol.
R: Com a grup, hi afegiria l’actitud d’una part de la classe política, que en algun moment han estat molt equidistants en un tema que ja els vam advertir que era delicat. Ara, finalment, s’hi han sumat, però els ha costat molt. Massa.