Arriba la segona edició de Benvinguts a Pagès, un cap de setmana –del 3 al 5 de juny– on les explotacions agrícoles i ramaderes i els establiments de producte de proximitat obriran les portes per mostrar als catalans d’on venen els aliments que tenim a la nevera. El Berguedà, una de les comarques amb més explotacions del país, participa activament en la iniciativa i ja compta amb 9 explotacions, 7 restaurants, 6 allotjaments i més d’una desena d’actvitats complementàries adherides a la iniciativa. El president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, David Font, ha destacat que cada cop hi ha més participants en la iniciativa. De fet, ha dit Font aquest divendres en roda de premsa, el nombre d’explotacions adherides gairebé s’ha duplicat.
Segons ha explicat Montserrat Giné, cap de l’oficina comarcal del Berguedà del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), els grans objectius són ser “un fantàstic aparador” per als exponents de la comarca que treballen el producte ecològic i de proximitat, i superar el nombre de visitants de l’any passat. “Acostar la gent a les explotacions de la comarca és la millor manera de mostrar a la societat les dificultats amb les quals conviuen els pagesos cada dia”, ha dit Giné.
Les explotacions agràries berguedanes que hi participaran són Cal Pauet, Cal Roio, Cal Serrador, la Federació Vaca Bruna dels Pirineus, la Granja Torre d’en Roca, Salt del Colom, Xai de Ferreres i Xai ecològic de Cal Pastoret, i Formatges Cuirols. Pel que fa als restaurants, s’hi han apuntat Ca l’Amagat, Cal Batista, Cal Fuster, Hostal Sant Maurici, Logo Berguedà, Els Roures i Niu Nou. I, a banda de les activitats complementàries, també hi haurà sis allotjaments, que són el Baluard de Ferreres, Berga Resort, Ca l’Amagat, Hostal Pedraforca i Volta de Ferreres.
Alguns dels representants de la comarca també han participat en la roda de premsa d’aquest divendres. Les explotacions de Cal Pauet i el Salt del Colom, de l’Espunyola, han assegurat que els visitants “sabran on estan situats” i “comprovaran de primera mà com neixen, creixen i s’engreixen els vedells de la comarca”. En representació dels restauradors, Els Roures ha exalçat el seu menú fet a base de productes de proximitat i ha destacat que “poc a poc hi intentem introduir el producte ecològic”. En la mateixa línia, el gerent de iogurts Delícies del Berguedà ha ressaltat que el seu producte és “d’aquí, natural, sense conservants i d’una gran qualitat”.
La Setmana Bio, del 3 al 9 de juny
En paral·lel a Benvinguts a Pagès, el Berguedà acollirà la Setmana Bio, un esdeveniment organitzat pel DARP, pensat per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció i alimentació ecològiques. Entre alguns esdeveniment, s’organitzaran xerrades, s’obriran establiments i es faran visites guiades per tastar de primera mà quin tractament fan les empreses locals del producte de proximitat.
En aquest sentit, Montserrat Giné ha destacat que l’impacte dels productes ecològics en les explotacions és cada cop més gran. Entre el 2015 i el 2016, la superfície ecològica va créixer un 21% i, avui en dia, al Berguedà ja hi ha comptabilitzades 55 explotacions de producte ecològic.