La fibra òptica portarà 1.000MB de connexió a les llars de Gironella a partir del setembre

La fibra òptica es començarà a desplegar per les llars de Gironella a partir del proper setembre. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb l’empresa de telecomunicacions Adamo perquè comenci els treballs al municipi per tal que en les properes setmanes els seus habitants puguin gaudir de l’internet més ràpid del país.

En concret, oferirà 1.000Mb de connexió -a Berga, Movistar ofereix 300MB- i arribarà a totes les zones del terme municipal de Gironella, inclosos els polígons industrials. De fet, aquest va ser un dels punts del desplegament que va fer modificar el consistori, ja que inicialment l’empresa només preveia fer arribar la fibra al centre del municipi, segons ha explicat a l’Aquí Berguedà l’alcalde, David Font. Ara, però, el projecte ja està aprovat i l’empresa compta amb el vistiplau i els permisos corresponents per començar a treballar en la instal·lació.

Finançament privat

La idea inicial de l’Ajuntament de Gironella era impulsar una fibra òptica pròpia, instal·lada gràcies a la inversió pública. De fet, s’havien pressupostat 330.000 euros per destinar íntegrament a aquest desplegament de la banda ampla i ja s’havien iniciat els contactes amb diverses empreses especialitzades, segons l’alcalde. Aleshores el consistori preveia endur-se una part de l’import que pagaven els habitants per recuperar la inversió en la instal·lació de la fibra.

Finalment, però, aquest projecte ha quedat aparcat. Mesos després de l’inici de les negociacions, l’empresa Adamo es va oferir al consistori com una alternativa per tirar endavant la fibra òptica. Això sí, en aquest cas l’Ajuntament no hi hauria de destinar ni un cèntim -ja que el finançament l’assumiria absolutament tot l’empresa- però la xarxa no seria pública, sinó privada. En les darreres setmanes, Adamo i el consistori han fet diverses reunions per arribar a un acord i a dia d’avui el projecte ja és ferm i tira endavant, amb els permisos municipals concedits.

El projecte

Adamo es va fundar l’any 2004 a Suècia i des de llavors s’ha anat desplegant per les principals ciutats d’Espanya. Segons s’explica en el lloc web de la companyia, l’any 2016 la seva fibra òptica ja arribava a més de 100.000 llars catalanes gràcies a la incorporació de poblacions com Cervera, Maçanet de la Selva, Martorelles, Reus o Sant Celoni.

El seu projecte, diu el web, consisteix en tres parts: l’interès, el projecte i el desplegament. D’entrada, Adamo detecta una població -en aquest cas, Gironella- on hi ha molt d’interès per millorar la infraestructura de telecomunicacions i decideix desplegar-s’hi. Seguidament, estudia com fer arribar la fibra òptica al municipi minimitzant molèsties i impacte urbanístic. I finalment, s’hi comença a desplegar.

Actualment, en el cas de Gironella, Adamo està captant clients sense compromís a través de campanyes de màrqueting a les xarxes socials. Mentrestant, al municipi, comencen els treballs per desplegar-hi la fibra, un cop s’ha obtingut el vistiplau del govern de Font.

X