El Berguedà és la comarca catalana amb més municipis tractats contra la processionària aquest any

El Berguedà és la comarca amb més municipis tractats per combatre la plaga de la processionària de pi. En concret, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) realitzarà el tractament aeri sobre boscos de dotze pobles berguedans. Són Bagà, Borredà, Castellar de n’Hug, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, La Quar, L’Espunyola, Montmajor, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix. El Berguedà i el Solsonès són les zones més afectades per la plaga i, per tant, els llocs amb més terrenys tractats.

El DARP ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campanya de l’any passat i hi destinarà una inversió de 936.750 euros. S’actuarà en 49 municipis de 10 comarques diferents amb l’ objectiu de rebaixar les poblacions d’aquesta plaga. Segons un estudi efectuat en base als resultats de la campanya de 2016, l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 95,5% i, per tant, el Departament d’Agricultura continua apostant per aquest tipus de control, que és ara per ara el més efectiu.

Fins a finals d’octubre

La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha). El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues.

processionaria-tractament

Com a complement a les accions aèries amb productes biològics iniciades aquesta tardor, durant l’estiu s’han implementat unes proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. Concretament, es van instal·lar més de 300 caixes, principalment al Berguedà i el Solsonès, per a ratpenats i per a ocells insectívors, amb l’objectiu d’incrementar l’abundància de determinades espècies que puguin actuar com a depredadors i de minimitzar els efectes d’aquesta plaga.

La plaga

La processionària del pi és un lepidòpter defoliador que, a banda d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la taxa de mortalitat de les erugues hagi estat molt inferior a l’habitual. Tot plegat ha propiciat un important increment de la plaga.

eruga erugues processonaria (3)

El producte que s’utilitza és biològic i compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic, irritant ni perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.