Instal·len més de 300 nius en boscos del Berguedà i el Solsonès per atraure depredadors de la processionària

El Departament d’Agricultura ha posat en marxa una prova pilot al Berguedà i el Solsonès per evitar futures plagues processionària. Hi instal·larà més de 300 caixes niu que atreguin ratpenats i ocells depredadors de l’eruga i la papallona de la processionària.

La idea, segons ha explicat el vicepresident de boscos, Enric Vadell, en roda de premsa a Olius (Solsonès), és evitar que la processionària vagi a més. Els primers resultats d’aquest projecte es valoraran en un termini de tres anys.

A banda, i com una altra alternativa per evitar que les poblacions de processionària augmentin encara més, des del Departament d’Agricultura  s’estan avaluant tècniques silvícoles que facin les pinedes més resistents a aquesta plaga, afavorint la proliferació de depredadors naturals. Cal tenir present mesures preventives, com afavorir que els ecosistemes forestals tinguin més diversitat i, per tant, més capacitat per a reaccionar davant pertorbacions. Ara bé, aquestes mesures són efectives a mig i llarg terminis.

Totes aquestes actuacions que s’estan estudiant de manera experimental són compatibles amb altres mesures de control com les retirades de bosses, les trampes amb feromones o l’endoteràpia. A banda, des d’Agricultura s’ha volgut incidir en el fet que no substitueixen els tractaments aeris amb productes biològics, ja que s’ha demostrat que en afectacions molt importants són l’única mesura de control eficient.

Així doncs, hi ha diferències importants entre els objectius de la instal·lació de caixes niu i els tractaments aeris davant grans afectacions. En el cas de les caixes nius, la intenció és evitar futures plagues; mentre que els tractaments aeris busquen reduir la plaga a uns nivells que no suposin problemes ni pel bosc ni per la salut pública, però en cap cas pretenen eradicar la plaga, ja que es tracta d’un insecte autòcton que juga un paper important dins l’ecosistema.