Borredà, de govern socialista, condemna de forma unànime la violència de la Guàrdia Civil per l’1-O

Borredà, un dels municipis del Berguedà governats pel Partit Socialista (PSC), ha condemnat de forma unànime la brutalitat exercida per la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1 d’octubre. L’alcalde del municipi, Joan Roma, ha fet un article d’opinió en el seu blog personal on lamenta la violència de la jornada electoral i rebutja l’estratègia del govern de l’Estat espanyol, tot i que recalca la seva posició constitucionalista i el fet que no és partidari de la independència de Catalunya.

A més, aquest dilluns es va aprovar una moció en aquesta línia, amb els vots a favor de tots els regidors (4 del PSC i 3 de la CUP) en els cinc primers punts, i amb les abstencions de l’alcalde i una regidora en els dos últims. El PSC, doncs, va donar llibertat de vot als seus regidors i, per això, la proposta es va aprovar sense problemes. “Era una moció ben plantejada, ben fonamentada i degudament defensada pels tres membres de la CUP”, assegura l’alcalde de Borredà en el seu escrit.

En concret, la moció de la CUP a Borredà demanava set compromisos:

  1. La declaració explicita de la condemna de la violència durant el referèndum.
  2. El suport a les víctimes.
  3. La retirada immediata de les forces policials de l’Estat espanyol de Catalunya.
  4. La valoració de l’actitud cívica i exemplar exercida per la ciutadania catalana.
  5. La petició de mediació internacional per resoldre el conflicte.
  6. L’acceptació a nivell municipal del que decideixin les institucions catalanes.
  7. Que l’equip de govern tingui en compte, en les seves actuacions futures, els vots majoritaris a favor de l’independentisme que hi va haver al poble l’1-O.

En els dos últims punts, l’alcalde Roma i una regidora del govern van demanar poder-se abstenir.

Rebuig contundent de Roma

L’escrit de Joan Roma al seu blog respon a la petició dels regidors de l’oposició (CUP), que aquest dilluns van demanar-li explícitament que mostri públicament el seu rebuig a la violència ordenada pel govern espanyol durant el referèndum. Ha estat clar: “Rebutjo plena i contundentment l’actuació brutal de la Guàrdia Civil i Policia Nacional en alguns indrets de Catalunya. No la podem generalitzar en tots els llocs perquè he pogut veure el mapa d’intervencions i en alguns casos les forces de seguretat van tenir un comportament adequat, tot i que en altres va ser totalment inacceptable. Lamento els ferits i em solidaritzo amb ells”.

A banda, l’alcalde borredanès ha recalcat que cal “separar clarament el que és l’Estat i el que és el govern de l’Estat”. Per això, Roma considera que “si el govern central està format per una colla de persones mediocres i amb ben poc sentit d’Estat, no és menys preocupant la composició i actuació del govern de la Generalitat, amb decisions que posen en perill la convivència i les institucions públiques”.

En aquesta línia, Joan Roma recorda que dissabte, hores abans de la jornada de l’1-O, “s’havia aconseguit que el referèndum no fos homologable ni acceptat a nivell internacional i, per tant, el més prudent era deixar votar”. Per això, les intervencions ordenades pel govern de Mariano Rajoy demostren, segons Roma, “la nul·la competència del govern de saber maniobrar i actuar amb intel·ligència”.