Medi Ambient

El Berguedà segueix sent una de les comarques que recicla menys de la demarcació

El Berguedà segueix sent una de les comarques que recicla menys de la demarcació

El Berguedà segueix per sota de la mitjana catalana de recollida selectiva. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat aquest dimecres a Manresa les dades del 2016 de residus municipals en l’àmbit de les comarques centrals, és a dir, a l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona, i el Solsonès. Segons aquest balanç, la comarca que més recicla és Osona, amb un índex de recollida selectiva neta del 51,88 %.

El Berguedà, per la seva banda, és una de les comarques que menys opta pel reciclatge. Segons les dades presentades per Josep Maria Tost, l’única comarca que té un índex de recollida selectiva neta més baix que el Berguedà és l’Anoia, amb un 23,48%. El Berguedà, en canvi, registra un índex d’un 24,52%, una xifra notablement per sota de la mitjana del país, que se situa al 30,41%.

El Moianès, la comarca que genera més residus

Tost ha explicat que en el conjunt de les comarques centrals l’any 2016 es van generar 240.842 tones de residus municipals, la qual cosa suposa un 1,80% més que l’any anterior. Per càpita, la generació de residus s’ha situat en 1,29 kg per habitant per dia, també per sota de la mitjana de Catalunya, que és d’1,36 kg/hab/dia.

Les dades certifiquen que la comarca que genera més residus per càpita és el Moianès, amb 560 kg/hab/any, i la que menys, Osona, amb 428,19 kg/hab./any. A més del Moianès, l’Anoia i el Solsonès també generen més residus que la mitjana de tot Catalunya, mentre que en aquest cas el Berguedà se situa per sota la mitjana del país.

Tavèrnoles, líder en recollida selectiva

La recollida selectiva neta a les comarques centrals se situa al 35,27%, lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 30,41%. Aquesta xifra indica el grau de separació de residus descomptant els impropis presents a cada fracció.

El cas és que Osona està clarament per sobre de la resta de la comarca en quant a la separació de residus. És mes, és la comarca de Catalunya que separa més els residus, amb un índex de recollida selectiva neta del 51,88%.

Tot plegat fa que els municipis que encapçalen el rànquing de recollida selectiva a la Catalunya central siguin d’Osona. Es tracta de Tavèrnoles, amb un 81,22%; Folgueroles, amb un 78,29%; Sant Vicenç de Torelló, amb un 76,58%; Taradell, amb un 72,90%; i Malla, amb un 72,11%. Al Berguedà, en canvi, és a anys llum d’aquesta comarca i el municipi amb millors resultats és Gisclareny, amb un 39,17%.

Canvi de model de recollida a la vista

El Berguedà ha de revertir la tendència dels últims anys per deixar de ser un dels municipis menys recicladors del país. Per això, aquest estiu els 31 municipis de la comarca han arribat a un acord per transformar la zona en un lloc més sostenible i compromès amb el reciclatge.

Hi implantaran un nou model de gestió d’escombraries, que s’adaptarà a la realitat de cada municipi i que implicarà l’adhesió a un model comú de Gironella, Puig-reig, Casserres i Olvan, quatre pobles que fins ara gestionaven una part de la recollida pel seu compte.

El nou sistema s’adaptarà a cada lloc, de manera que hi haurà pobles que tindran un model porta a porta al 100%, d’altres que funcionaran amb un sistema d’illes ecològiques i uns altres que es basaran en un model mixt que combinarà els dos anteriors. Segons va dir fa uns mesos el president del Consell Comarcal i alcalde de Gironella, David Font, el nou model hauria d’estar en marxa entre el segon i el tercer trimestre del 2018, després d’uns mesos de proves pilot en diferents zones de la comarca.

Agència de Residus de Catalunya Berguedà Josep Maria Tost reciclatge Residus

Estic amb tu

Comentaris