Obrir una botiga al barri vell de Berga serà més barat a partir del 2018

Obrir un establiment comercial a la zona del barri vell de Berga serà més barat a partir del 2018. L’Ajuntament de Berga preveu aprovar aquest dijous al vespre les noves ordenances fiscals pel proper any i una de les principals modificacions és la rebaixa de l’impost per obrir un comerç al barri vell fins els 50 euros. Així ho ha anunciat el regidor Francesc Ribera en la roda de premsa prèvia a la celebració del ple.

Fins ara els nous comerciants pagaven 500 euros per obrir el seu establiment al barri vell. Ara, en canvi, el consistori opta per rebaixar-ho a 50 euros en concepte de tràmits administratius. Amb la nova taxa, el govern de la CUP vol facilitar l’obertura de nous comerços en una zona que “necessita especial cura”, ha dit Ribera.

oEndreça dels preus per fer parada a les fires

Pel que fa al preu per fer parada a les fires, s’han unificat els preus per a totes les mostres que acull la ciutat al llarg de l’any. Els preus, a més, augmenten notablement en totes les mides: les parades de fins a 3 metres lineals passen de 35 euros a 60; les de 3 a 6 metres, de 50 a 90 euros; i les de més de 6 metres, de 70 a 120 euros. Malgrat els augments considerables, el regidor Ribera considera que “s’ha fet endreça” i s’ha ajustat els preus a la mitjana de les fires catalanes.

Adéu als “guals il·legals”

També hi ha canvis importants en els impostos sobre guals. Les noves ordenances vetllaran perquè tothom pagui el que toca per tenir una entrada de vehicles. Fins ara, hi havia tres epígrafs: un, per a les entrades amb placa de gual; un altre, per a les entrades sense placa de gual (en molts casos no cal perquè està prohibit aparcar davant); i un tercer, que el regidor Ribera defineix com a “guals il·legals”, és a dir, persones que simulaven un guals amb plaques falses i que fa anys que pagaven menys diners.

Aquest últim epígraf s’ha eliminat. “Només hi ha dues opcions: o tens gual o no en tens”, assegura Ribera. L’existència d’aquests “guals il·legals” s’ha descobert gràcies a una repassada dels tècnics del consistori per tota la ciutat. Per això, a partir del 2018, les entrades amb plaques falses s’hauran d’adaptar a una de les dues opcions que hi haurà: o adquireixen el gual reglamentari, paguen la taxa i eviten que els cotxes hi aparquin; o no ho fan, es queden sense placa i els cotxes poden aparcar-hi davant.

També pel que fa als guals, l’impost per adquirir una placa reglamentària també s’ha apujat. En aquest cas, passa de 5 euros a 7, ja que, segons Ribera, “és el que ens costa i, per tant, és lògic que ho pugem per, almenys, no perdre-hi diners”.

X