Avià canvia d’herbicida per a les voreres en saber que el que s’utilitzava fins ara pot ser cancerigen

L’Ajuntament d’Avià canvia d’herbicida per acabar amb les males herbes de les voreres i els llocs indesitjats. Fins ara, el consistori optava pel glifosat, un producte que mata totes les plantes sobre les quals és llançat i produeix importants efectes nocius per a la salut de la població.

A partir d’ara, l’Ajuntament farà servir àcid acètic –el mateix que porta el vinagre-, i encoratja el veïnat a utilitzar el mateix producte per al tractament de les males herbes en finques privades.

El glifosat va ser comercialitzat per primera vegada per l’empresa Monsato amb el nom de Roundup. Avui en dia, però, són moltes les companyies que produeixen glifosat amb altres noms comercials, tot i que el Roundup segueix sent l’herbicida més venut del món.

Malgrat tot, els experts fa dècades que denuncien els potents efectes nocius del producte per a la salut humana, tot i que mai s’han pres mesures al respecte. El resultat de tot plegat: milions d’hectàrees de terres de cultiu, parcs i voreres són ruixades amb glifosat cada any arreu del món.

El 2015 l’Agència per a la Investigació sobre el Càncer, dependent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va classificar el glifosat com a “probablement cancerigen per als éssers humans”. Segons l’estudi, hi ha una forta evidència que és cancerigen per als animals i això fa pensar que també ho pot ser per als humans. També se sospita que actua com un disruptor endocrí i que és tòxic per a la reproducció.

X