El boicot a la rifa de Nadal provoca una davallada de vendes a les administracions del Berguedà

Aquest divendres, 22 de desembre, el dia després que Catalunya visqui unes noves eleccions al Parlament, se celebrarà el tradicional sorteig de la rifa de Nadal espanyola. Enguany, però, les probabilitats que els grans premis caiguin al Berguedà són més minses que en altres ocasions, i és que les administracions de la comarca han notat una baixada considerable de les vendes des dels fets polítics d’aquest final d’any.

Les administracions de la comarca coincideixen que la venda cara a cara, per finestreta, s’ha mantingut bastant estable. On sí que s’ha notat una davallada de vendes és en les reserves de participacions per part d’entitats.

A Berga, els responsables de l’administració del carrer Gran Via parlen d’una baixada d’entre el 30 i el 35% aproximadament, a falta de comprovar el nombre definitiu de vendes, passat la rifa. A Gironella, expliquen que més de deu entitats que acostumen a encomanar participacions “s’han fet enrere en aquests darrers mesos”. A Puig-reig, en canvi, reconeixen que la baixada s’ha notat en el cas de les entitats, però han pogut “salvar relativament el Nadal” amb la venda exterior, és a dir, a la resta d’Espanya.

Totes les administracions parlen d’una davallada sense precedents recents i l’atribueixen al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol. De fet, a tall d’exemple, l’administració de Berga, relata que “la sensació que aquest any la gent no vol comprar és evident” i, a més, tenien “moltíssimes reserves fetes” que a partir de mitjans d’octubre es van començar a cancel·lar.

Aquest mal Nadal a nivell de vendes trenca la tendència a l’alça dels darrers anys, on les administracions tornaven a tenir un nombre de vendes acceptable després de campanyes en ple període de crisi econòmica. “Aleshores entenies que la gent no comprava loteria perquè no hi havia diners i, els pocs que tenien, preferien destinar-los a altres despeses”, comenten els responsables de l’administració de Berga. Ara, en canvi, les dates en què s’han produït les renúncies apunten al boicot a la rifa nacional arran del conflicte polític.