Mobilitat Berguedà

Patum

Restauren el vestit que la geganta vella de la Patum va portar entre el 1958 i el 1978

Restauren el vestit que la geganta vella de la Patum va portar entre el 1958 i el 1978

Nova restauració d’indumentària patumaire. Aquest cop ha estat el vestit que la geganta vella va estrenar l’any 1958. El Centre de Documentació i Museu Tèxtil – CDMT de Terrassa ha estat l’encarregat de portar a terme la restauració en una nova acció impulsada pel Patronat de la Patum per restaurar i conservar el vestuari antic de la comparseria de la festa.

El Patronat va iniciar el procés de restauració de la indumentària patumaire l’any 2005. Des d’aleshores, per les mans de les restauradores del CDMT ja han passat les peces de roba dels turcs i cavallets, l’àliga, els nans vells, els nans nous i el gegant vell. Ara, ha estat el torn del vestit que la geganta vella va portar des del 1958 fins el 1978, és a dir, durant vint anys.

La restauració de la indumentària de la geganta ha inclòs el vestit, el cinturó, l’armilla i les dues mànigues dobles de l’armilla. Segons la informació facilitada pel Centre de Documentació i Meseu Tèxtil de Terrassa, els treballs han consistit en la neteja de les peces mitjançant el sistema de la microaspiració controlada amb profunditat, ja que el vestit està confeccionat amb diversos materials i això fa que no s’hi pugui introduir humitat de forma directa.

Per relaxar els plecs i les arrugues dels teixits, s’ha emprat un humidificador d’ultrasons i vapor fred per aplanar-ne els deterioraments. També s’han consolidat els estrips petits que presentava el vestit. Això s’ha fet amb suports locals fixats amb fils de seda tenyits amb tints de conservació. Per últim, s’ha fixat la pedreria i els galons metàl·lics que formen part dels elements decoratius de les peces per evitar que es perdin.

Foto vestit geganta vella 1958 (1)

La regidora de Patum, Mònica Garcia, considera que “la importància de les restauracions recau en el fet de posar en valor i mantenir el patrimoni patumaire”. Garcia afirma que “per explicar i fomentar el respecte per La Patum és necessari conèixer els seus orígens i tenir el passat ben present”. Per això, la regidora ha confirmat que l’àrea de Patum seguirà apostant per la restauració i millora constant del patrimoni que forma part de la història de la festa.

La intervenció ha tingut un cost de 2.665,23 euros i ha estat finançada a través d’una subvenció de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a les activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i l’associacionisme.

Ajuntament de Berga comparseria geganta vella Mònica Garcia Patronat de la Patum Restauració

Estic amb tu

Comentaris