Unes 400 persones denuncien a Berga “la cacera de bruixes feroç i salvatge” contra l’independentisme

L’empresonament de Jordi Turull, Carme Forcadell, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa ha propiciat un nou vendaval de concentracions arreu de Catalunya. El Berguedà no n’ha estat una excepció i, malgrat que la de Berga ha tornat a ser la més gran, també se n’han organitzat en altres municipis com Gironella, Puig-reig o Guardiola de Berguedà.

A Berga, unes 400 persones s’han aplegat a la plaça de Sant Pere, l’epicentre habitual de les concentracions a la ciutat. La mobilització, convocada per pràcticament totes les entitats sobiranistes, ha comptat amb els parlaments del regidor de l’equip de govern, Ivan Sànchez (CUP), la regidora a l’oposició, Maria Antònia Ortega (PDeCAT-CDC, en representació de l’AMI) i un representant de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). A banda, al costat dels encarregats de pronunciar els manifests, hi havia l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, alguns regidors del govern i de l’oposició, i membres d’entitats sobiranistes.

En els parlaments, Ivan Sànchez ha assegurat que l’Estat espanyol “és franquista des de 1939” i s’ha mostrat molt crític amb el paper que juga l’exterior en tot el procés independentista: “Europa no farà res i el món no vol veure res”. Per tot plegat, Sànchez ha fet una crida a pensar en tres conceptes: “República, independència i unilateral”.

En representació de l’Associació de Municipis per la Independència, la regidora Ortega ha llegit el manifest que també s’ha pronunciat en les altres concentracions del país. Entre d’altres coses, el text denuncia que l’Estat està portant a terme “una cacera de bruixes salvatge i feroç” contra l’independentisme i lamenta la “inexistència d’una democràcia madura”. I sobre l’empresonament dels cinc polítics que passaran aquesta nit a la presó, el manifest recorda que l’Estat “no podrà empresonar les idees del poble”.

Finalment, un representant de l’ANC ha llegit el manifest de l’entitat. En aquest cas, l’escrit fa una crida a “obrir els ulls” davant el que consideren “una persecució d’idees”. En aquesta línia, l’Assemblea considera que “no s’ha comès cap delicte” i recalca que l’empresonament de més polítics és “una nova mostra de caràcter feixista” de l’Estat espanyol.

Per acabar, la plaça ha esclatat amb crits de “Llibertat, llibertat!”, just abans de la cloenda habitual: el Cant dels Segadors.

X