Testimonis berguedans presenten aquest diumenge ‘La vida en gris’ al Pavelló de Suècia de Berga

Una desena de testimonis de la vida social i cultural a Berga durant la darrera meitat del segle XX presenten aquest diumenge, 15 d’abril, ‘La vida en gris‘, el primer llibre dedicat a les fotografies de Josep Deseuras. L’Aquí Berguedà i l’Arxiu Comarcal del Berguedà publiquen l’obra aquest abril amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga.

L’acte de presentació se celebra al Pavelló de Suècia a partir de les 19.00h. Estarà conduït pels autors dels textos del llibre, Xavi Rossinyol i Marc Canturri, i comptarà amb explicacions de fins a 10 testimonis que van viure els fets més rellevants del segle passat en primera persona. Hi seran Ester Rovira -la filla del fotògraf Deseuras-, l’arxiver Xavier Pedrals, Josep Cuberas (Els Elois), Josep Maria Salat (La Farsa), Josep Casòliva (Penya Boletaire), Roser Vila (La Valldan), Jaume Farguell (exalcalde de Berga), Dolors Santandreu (historiadora), Carles Prat (Tabaler de la Patum), Anna Verdaguer (exalumna de l’escola de Sant Joan) i Roger Cortina (agent cultural). A banda, l’acte comptarà amb l’actuació de la Cobla Pirineu, que, entre d’altres temes, interpretarà per primera vegada en instrumental l’Himne del Boletaire. El regidor de l’Ajuntament de Berga Ivan Sànchez tancarà l’acte. Acabada la presentació, els assistents podran comprar els primers exemplars del llibre.

‘La vida en gris’ recull més de 170 fotografies de Josep Deseuras d’entre l’any 1953 i el 1994. Si la Crònica menuda de la ciutat de Berga -el dietari de mossèn Armengou- és la crònica escrita del segle passat, el llibre fotogràfic dedicat a l’obra de Deseuras n’és la crònica gràfica.

Sabies que el passeig de la Indústria es diu així perquè abans hi havia una fàbrica? La recordes? ‘La vida en gris’ la recupera. Sabies que el ‘Hamalahí hamalahà’ que el rei Baltasar pronuncia cada any a Berga és una invenció del Pepitu Feixuc, l’històric rei negre berguedà de mitjans del segle XX? ‘La vida en gris’ te’l presenta. Sabies que, mentre hi va haver l’exèrcit a Berga, els soldats i els seus animals eren indispensables per a la Festa dels Elois? ‘La vida en gris’ t’ho demostra.

30412184_1718064494940979_3305184386055405568_n