Els treballadors de l’hospital de Berga emprendran accions judicials per reclamar part dels diners que els deuen

El comitè de treballadors de l’hospital està disposat a emprendre accions judicials per reclamar part dels diners que encara els deuen. Es tracta del 5% del sou de sis mesos de 2015 (de maig a octubre). Són uns 200.000 euros i corresponen a la meitat del deute que a dia d’avui persisteix. L’altra meitat correspon als diners de la paga extra del Nadal del 2012 i ja va ser demandada judicialment a través de les diferents seccions sindicals a principis del 2013.

Fa més de cinc anys que el personal lluita per cobrar uns diners que, per llei, els pertoquen. L’any 2012 van ser víctimes de les retallades del Govern central davant l’escenari de crisi econòmica: els van privar de la paga extra de desembre. Abans, el juny del 2010, ja els havien abaixat el sou un 5%.

Després d’una sèrie de reunions, a finals del 2015 els treballadors van aconseguir cobrar el 24,8% de la paga extra de Nadal; i dos anys després, els van ingressar un 26,2% més. Els números no enganyen: encara en queda el 50%. La lluita va persistir i el gener del 2016 el Parlament va donar la raó al personal: va aprovar per unanimitat que tot el personal públic de Catalunya cobrés tota la paga extra del 2012. A dia d’avui, a l’hospital de Berga encara esperen aquest 50% pendent. En vista del retard en el pagament, el comitè va portar el cas als jutjats a través de les seccions sindicals a principis del 2013.

Pel que fa a la baixada del sou del 2010, un nou conveni va propiciar que el maig del 2015 els treballadors tornessin a cobrar el sou inicial i, per tant, que se’ls tornés a apujar el 5%. La pujada s’havia d’aplicar el mes de maig però l’Ajuntament de Berga no la va aplicar fins el novembre i, ara, els treballadors de l’hospital, no només exigeixen la part corresponen a aquesta demora, sinó que estan disposats a obrir un procés judicial per reclamar els diners.

Desconcert entre els treballadors

El passat març el comitè de treballadors va presentar una moció a l’Ajuntament on demanaven que se’ls ingressessin els diners. La petició exigia un retorn del deute abans de la fi del primer trimestre, és a dir, abans que s’acabés el març, però el consistori va demanar que es modifiqués la moció per tal que els diners es poguessin retornar durant el segon trimestre.

El comitè va acceptar l’esmena i els regidors també, però amb una condició: un compromís per escrit de l’equip de govern. Aquest escrit, diuen els treballadors, encara no ha arribat, i aquesta “inseguretat” ha estat el que els ha comportat una nova denúncia pública del conflicte.

Des del ple de maig fins ara, s’han produït diverses reunions entre Patronat i comitè. La darrera trobada que el personal va tenir amb la presidenta del Patronat de l’Hospital -l’alcaldessa, Montse Venturós– va ser “poc productiva”, segons els treballadors. Ara bé, l’alcaldessa els va dir que hi havia els diners necessaris per fer l’ingrés, la qual cosa els tranquil·litzava relativament.

La sorpresa va venir hores després, quan en el passat ple de maig, Venturós va afirmar que a dia d’avui el consistori no té els diners per saldar el deute i que està buscant la fórmula d’aconseguir-los sense comprometre les arques municipals. Els treballadors asseguren “comprendre la delicada situació econòmica de l’Ajuntament” però retreuen que “no hi ha hagut una previsió eficient”. Per tot plegat, diuen, “la lluita no s’aturarà”.

X