Què has de fer si vols saltar a la Patum, comparsa per comparsa

Al web de la Patum, es poden consultar des d’avui els estatuts de totes les comparses. A banda de la polèmica pels salts de plens, la resta de colles inclouen mesures de participació de la ciutadania, tal com va exigir l’Ajuntament quan va esclatar la crisi dels plens.

Tabal: els nens, per l’Ascensió i els Quatre Fuets, i les dones a la plaça de Sant Joan

La comparsa del tabal té un sol membre, el tabaler, que pot tenir fins a quatre col·laboradors. Els nens i nenes poden tocar el tabal si fan cua quan el tabaler faci parades el diumenge de l’Ascensió, a la passada del dimecres al migdia, i als passacarrers, fins a la plaça del Doctor Saló. A partir d’aquest salt, el poden tocar els adults, i també ho poden fer el dia dels Quatre Fuets. El salt de la plaça de Sant Joan queda reservat a les dones.

Tucs i cavallets: publicaran un calendari d’assajos

La comparsa dels turcs i cavallets té vuit membres, i els estatuts fixen que el cap de colla pot exercir per un període màxim de sis anys. Contemplen la possibilitat que saltin a plaça persones que no han fet mai, tot i que no especifiquen què cal fer per sol·licitar-ho, només diuen que hauran d’assajar, segons un calendari que es publicarà al web de la Patum.

Àngels: sis salts anuals per sorteig

Fa anys que la comparsa dels Àngels té llista d’espera per saltar a la plaça. La llista acaba el 2020, i els nous estatuts estableixen que, a partir del 2021, els salts s’adjudicaran per sorteig. Per tant, no caldrà esperar-se anys i panys, sinó que caldrà inscriure’s en una rifa. Les Patums de lluïment i dos salts de la completa es reserven per als membres de la comparsa, que són quatre, i la resta, sis tiquets en total, aniran a sorteig.

Guita grossa: autorització dels pares per portar els nens a cavall

La guita grossa té 28 membres, 20 guitaires i 8 barristes, i deu col·laboradors. Per ser col·laborador, cal presentar-se a la comparsa i demanar l’admissió. La comparsa en valorarà “la implicació, l’entusiasme, la capacitat de treball, l’ aportació positiva i ser coneixedor” de la Patum. Els estatuts també estableixen que el salt de la plaça de Sant Joan sigui “prioritàriament” per a dones, i que els nens puguin “aguantar el cap i la barra” a la baixada de l’hospital, durant el passacarrers de dissabte. Els nens que vulguin pujar a sobre de la guita necessitaran una autorització dels pares.

Guita xica: portar-la una estona demanant-ho als membres

La guita xica té 16 membres, però està oberta a col·laboradors. Segons els nous estatuts, si una persona vol participar de la comparsa, s’hi ha d’acostar durant la festa i demanar-ho als membres titulars. “Si es considera oportú pel bon desenvolupament dels salts, les persones que ho sol·licitin podran saltar amb la guita xica, a excepció dels salts de les Patums de Lluïment de dijous i diumenge que els saltaran exclusivament els membres titulars”, diuen els estatuts.

Àliga: sorteig entre els col·laboradors

La colla de l’àliga té tres membres titulars i pot tenir un nombre il·limitat de “membres no titulars”. Els que vulguin ser-ho han de fer-ho “saber als membres titulars de la comparsa, que així ho comunicaran a la resta de la comparsa”, que els haurà d’acceptar amb dos terços dels volts. Els membres no titulars també poden fer ballar l’àliga. Ho han de demanar explícitament, i si no hi ha prou salts, es farà un sorteig. Per portar l’àliga, però, les persones interessades “hauran de demostrar que disposen de les capacitats tècniques i físiques necessàries”.

Nans vells: assistir als assajos i comptar amb la majoria

La colla dels nans vells té quatre membres titulars, que poden acceptar per majoria dels vots alguns nous balladors cada any. La persona que vulgui saltar de nan vell cal que assisteixi “a l’assaig general que es fa dies previs a la celebració de la festa, que sàpiga el ball i que estigui durant la Patum amb la resta de la comparsa ajudant a fer rotllana.”

Nans nous: assistir als assajos i comptar amb la majoria

La colla dels nans nous, en canvi, té dotze membres, tres per a cada cap. Com els nans vells, també permet saltar a les persones no siguin membres de la comparsa. Qui ho vulgui s’ha de “posar en contacte amb qualsevol dels membres titulars i, lògicament, haurà de ser ratificat per part d’aquests el dia de l’assaig general”.

Gegants: punts segons l’arrelament a Berga

El cap de colla dels gegants és el que té un mandat més llarg: 10 anys. Hi ha setze membres de la comparsa, i quan un es dona de baixa, en pot proposar un altre, però ha d’obtenir quatre punts, segon els barems següents: ser nascut a Berga, 2 punts; estar empadronat a Berga, 2 punts; ser fill, net o nebot d’un antic geganter, 1 punt; participar en una entitat de Berga, 1 punt; tenir residència a Berga, 1 punt; tenir família directa a Berga, 1 punt, i ser del Berguedà, mig punt. A més, hi ha setze ajudants, que han de ser votats per la majoria dels titulars, i diversos col·laboradors. Qui vulgui portar els gegants sense ser titular de la comparsa ni col·laborador, ho pot “provar” durant els passacarrers de dimecres i dissabte, entre salt i salt.

X