Un 50% dels saltadors de Nans Nous de la Patum 2018 són debutants

La meitat dels salts de Nans Nous d’aquesta Patum 2018 estaran protagonitzats per persones que no ho han fet mai. Una vintena de persones ballaran per primera vegada sota un dels quatre caps de nans. En total, la comparsa disposa cada Patum de 40 salts (4, a cadascuna de les dues Patums de Lluïment; i 16, a cadascuna de les dues Patums completes). Hi ha 12 titulars, amb tres salts cadascun. “No els fem mai tots tres”, assegura el cap de colla, David Cussà, en declaracions a l’Aquí Berguedà.

La mentalitat de la comparsa fa més d’una dècada que es regeix per “una política no-establerta en cap reglament”, segons Cussà: “Sempre hem entès que això no és nostre, i n’hem de fer partícip a tothom”. Per això, la majoria de titulars salten un o dos salts i cedeixen la resta a debutants o col·laboradors. A tall d’exemple, Cussà -que també disposa de tres salts- només en farà un: “Molts cops el moment que em fa més feliç de tota la Patum és veure la cara de felicitat de la gent nova quan els traiem el cap després d’haver saltat”.

A banda, una altra “política no-escrita” de la comparsa és la mirada constant cap a “la cantera”, és a dir, la Patum infantil. La majoria dels actuals membres titulars de la comparsa han arribat a la Patum gràcies als seus inicis a la festa dels infants, i això influeix a l’hora de repartir els salts: “Sempre recordem dels assajos dels petits i els apuntem ‘la matricula’. Sabem que hi ha uns anys d’impàs on no podran saltar, però al cap de quatre o cinc anys intentem donar l’oportunitat de gaudir d’un salt de la gran a aquells que apunten maneres”. I aquesta mentalitat fa possible que en la darrera dècada la comparsa dels Nans Nous hagi comptat amb centenars de debutants. I la xifra no para de créixer.

X