100 retrats i frases impactants per reivindicar els valors i el significat dels llaços grocs

Un llibre visual, impactant, ràpid de llegir i que “t’enganxa des de la primera pàgina”. Així defineix el “Jo també duc el llaç groc” la seva autora, Maria Xinxó, que aquest diumenge va presentar l’obra a Bagà davant un centenar de persones. L’acte es va celebrar just davant del Casal de la Vila de Bagà en el marc dels actes de commemoració de l’1 d’octubre. A banda de l’autora, també van participar en la presentació dos dels testimonis que apareixen en el llibre: Roger Español (va perdre la visió en un ull per culpa de les càrregues policials de l’1-O) i Jesús Ruiz (company de mòdul de Jordi Cuixart a Soto del Real).

Durant la presentació, Xinxó, periodista del programa Islàndia, de RAC1, va explicar que ha fet el llibre en només un mes. Durant aquest temps, s’ha penjat la càmera al coll i s’ha fet un fart de viatjar per Catalunya a la recerca de persones que portessin el llaç groc. Buscava històries, sentiments i desitjos. En va trobar més de 130, però finalment en va seleccionar 100. De les converses que va tenir amb tots ells, n’ha tret una frase i una foto.

Un dels protagonistes del llibre és Jesús Ruiz. Va arribar a la presó de Soto del Real fa just un any, després de passar-ne sis en presons d’Amèrica del Sud. El van traslladar a Madrid perquè acabés de complir la condemna fins aquest març. Ha estat en el mateix mòdul que Jordi Cuixart durant sis mesos i s’han fet molt amics. No és independentista i, de fet, va parlar molt de política amb el president d’Òmnium, però a Bagà -tal com ha fet en moltes entrevistes- va recalcar que “no s’hauria de vincular el llaç groc amb l’independentisme”. Ruiz també va definir com a “injustificables” les accions de tots aquells que es dediquen a retirar els llaços del carrer.

Un altre dels testimonis del llibre de Maria Xinxó és Roger Español, la persona que va rebre l’impacte d’una bala de goma al seu ull dret durant les càrregues policials de l’1 d’octubre. A Bagà, Español, visiblement emocionat, va relatar que va ser per a ell l’1 d’octubre i va recriminar que el tret que va deixar-lo sense visió en un ull va ser quan la Guardia Civil ja s’havia endut les urnes del col·legi que ell defensava, l’escola Ramon Llull de Barcelona: “La feina ja estava feta”. Español va ser el darrer testimoni que Xinxó va incloure al llibre: “El vaig veure per la tele el dia que enviàvem a impremta. Com me’l podia haver deixat?”.

Roger Español viu a Barcelona però ha viscut bona part de la seva infància a Bagà. Té família a Terradellas i no va dubtar ni un moment en venir a presentar el llibre de la Maria Xinxó a la vila baganesa. A més, l’ANC de Bagà -organitzadora de la presentació- va demanar-li que fos ell qui llegís el manifest de l’1-O davant els congregats. També va ser l’encarregat de descobrir la placa que quedarà penjada per sempre al col·legi electoral del Casal de la Vila de Bagà.

X