“A més amenaces, ordres i cops de porra, més autodefensa, més paperetes i 7.935 vots”

Mig miler de persones s’han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de Sant Pere de Berga per recordar la jornada que la ciutat va viure fa un any: el referèndum de l’1 d’Octubre. L’acte ha volgut fer memòria de tot el que va passar aquell dia i ha comptat amb discursos de les entitats sobiranistes i de l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós.

L’alcaldessa ha fet un relat del que va ser aquell dia: “Recordo la predisposició de mil i una persones per fer possible aquella votació: la cafetera de la Mercè, l’ordinador del Pol, el cotxe de la Laura, la fermesa del Toni, els sucs de la Mireia i l’internet de la Paula…”. Venturós ha destacat que “davant l’horror, ningú va emprendre el camí cap a casa, ningú va deixar els col·legis, ningú va abandonar els companys i companyes”. I ha conclòs: “Vam desafiar el règim i vam guanyar”.

Però l’alcaldessa també ha volgut demanar que no es converteix l’1-O en “una festa”, sinó en “un mandat popular que hem de fer complir”. En total, ha recordat Venturós, a Berga es van emetre 7.935 vots: “A més amenaces, ordres, cops de porra i violència, el poble català va respondre amb més autodefensa, més paperetes, més urnes i més vots”.

Per recordar aquesta participació, la mateixa alcaldessa ha estat l’encarregada de destapar la placa que des d’avui llueix a la façana de l’Ajuntament de Berga: té el mateix format que les que s’han penjat en els deu col·legis electorals de la ciutat, però és la suma dels resultats que es van donar en tots ells i, per tant, el resultat de l’1-O a Berga.

DocdannWwAAER1G

 

L’urna dels desitjos

Tal com ja ha passat a Gironella al migdia, les entitats sobiranistes de Berga han posat a disposició dels berguedans una urna de l’1-O on poder-hi dipositar els seus desitjos. Manel Escobet, de l’ANC de Berga, ha explicat a l’Aquí Berguedà, després de l’acte a la plaça de Sant Pere, que la idea és recollir tots els desitjos i fer-los extensius a la premsa perquè els difongui.

DSC08260

DSC08257