Els professors de l’Escola de Música aclareixen que no han sabut res del cas de violència sexual fins aquest gener

El claustre de professors de l’Escola de Música de Berga (EMMB) no ha tingut coneixement de res relacionat amb el cas de violència sexual destapat en els últims dies fins aquest gener. El professorat ha enviat un breu comunicat als mitjans de comunicació on recalca que el claustre no coneixia els fets que van motivar l’elaboració d’un codi ètic l’any 2014 ni tampoc la denúncia que dues víctimes van fer a principis del 2018 i que va propiciar que l’Ajuntament informés a la Fiscalia de possibles casos de violència sexual entre un professor i diverses alumnes del centre.

El 2014 l’equip directiu de l’EMMB va presentar un codi ètic als docents que es va aprovar en un claustre. Tot i això, el professorat no va participar en la seva elaboració ni va saber quins fets l’havien motivat. Simplement es van limitar a donar-li el vistiplau. No ha estat fins aquest gener que s’han assabentat del que realment va motivar el codi ètic, que prohibia les relacions entre docents i alumnes.

Els professors van ser informats de tot el procés (dels motius del codi ètic i de la denúncia de les víctimes) el passat dimarts, 15 de gener, en una reunió celebrada al centre que va comptar amb la presència de l’equip directiu, la cap de Recursos Humans de l’Ajuntament, el regidor d’Educació, la pedagoga que assessora l’Ajuntament, l’alcaldessa, Montse Venturós, i bona part del claustre.

L’endemà, en roda de premsa, el director de l’Escola, Xavi Llobet, va recalcar que, al 2018 -quan dues exalumnes expliquen a l’equip directiu el que havia passat anys enrere-, el silenci va ser “volgut i conscient”, amb l’objectiu de “prioritzar el desenvolupament de la investigació”. Aleshores cap de les víctimes havia denunciat formalment el presumpte cas de violència sexual i “calia donar-los espai, tranquil·litat i seguretat perquè arribessin on han arribat aquest Nadal”.

Aquest desembre una de les afectades va decidir-se a denunciar la qüestió als Mossos d’Esquadra. Gràcies a això, el cas s’assegura un judici. Ara, a més, un cop entrada la denúncia principal, l’Ajuntament ha obert un correu electrònic, suport@ajberga.cat, per recollir noves denúncies contra el mateix professor -si n’hi han- i incloure-les al cas judicialitzat per enfortir l’acusació.

X