L’Ajuntament de Berga es personarà contra l’exprofessor de l’Escola de Música, que hauria abusat de dues alumnes

L’Ajuntament de Berga es personarà com a acusació popular en el procés judicial contra l’exprofessor de l’Escola de Música denunciat per abusar sexualment d’una alumna quan aquesta tenia menys de 16 anys. A més, l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, ha explicat en roda de premsa que, a principis de l’any 2018, una altra exalumna de l’Escola de Música va informar a la direcció del centre de relacions amb el mateix professor que encara no s’han denunciat.

Venturós ha assegurat que “el deure de l’Ajuntament és salvaguardar els serveis públics, les persones i els seus drets” i, per aquest motiu, el consistori entrarà en el procés com a acusació. La detecció d’aquest segon cas fa que l’acusació no descarti que n’hi hagi més. Per això, l’Ajuntament ha obert un canal d’atenció per donar-hi resposta: per denunciar nous casos s’ha creat el compte de correu electrònic suport@ajberga.cat. Totes les denúncies que es rebin contra l’exprofessor de l’Escola s’afegiran en el mateix procés judicial com a acusacions.

L’advocada de la víctima que ja ha denunciat els fets, Júlia Humet, i l’advocada que representa l’Ajuntament de Berga, Carla Valls, han afirmat que el cas està en “una fase molt inicial” però asseguren que “arribaran fins al final”. Tanmateix, les advocades han recalcat que el procés va “única i exclusivament contra la persona agressora”, i no pas contra la institució ni el centre.

En aquest sentit, el director de l’Escola de Música, Xavi Llobet, ha explicat que la notícia ha estat “un xoc emocional” per al centre. Ahir al vespre la direcció de l’Escola va fer una reunió amb els pares per informar-los de la causa contra l’exprofessor.

Llobet ha explicat que l’Escola vol aprofitar “aquest moment tan delicat” per dotar els docents i els pares d’“eines per parlar d’aquests temes”. En aquesta línia, el centre ja s’ha posat en mans d’especialistes per formar professorat i obrir espais de debat per “recuperar la confiança de l’alumnat i les famílies”. “No hauríem imaginat mai que podríem tenir un cas així al nostre centre. Hem de fer pinya”, ha conclòs.

L’alcaldessa Venturós també ha reivindicat el nivell de l’Escola de Música de Berga: “Hem de vetllar perquè aquesta escola mantingui la dignitat i la trajectòria brillant que ha tingut durant aquests anys”.

El cas denunciat remunta 10 anys enrere

L’inici dels presumptes casos de violència sexual remunta a fa cosa de 10 anys, tal com va explicar l’Aquí Berguedà aquest dimarts. Aquest dimecres l’alcaldessa ha afirmat que el 2014 es va detectar que l’aleshores professor havia tingut relacions consentides amb alumnes i es va fixar un codi ètic que les prohibia.

El cas és que, el desembre passat, amb el professor encara dins l’equip docent, una exalumna es va adreçar a la direcció per explicar-los el que li havia passat anys enrere. El cas va arribar a l’Ajuntament, que va convocar el professor i va exposar-li les dues solucions que hi havia per desvincular-se del centre: o es procedia a un acomiadament cautelar o el propi mestre deixava la feina. Finalment, el professor va acceptar la segona opció i es va marxar de l’Escola.

Aleshores, l’Ajuntament va informar dels fets a la Fiscalia i s’ha obert una investigació, malgrat no haver-hi cap denúncia formal interposada. En el marc d’aquesta investigació, una de les víctimes ha decidit presentar la denúncia aquest Nadal passat i s’ha detectat el segon cas que encara no s’ha denunciat.

X